Tunceli Başsavcılığı'nın talebini kabul eden mahkemenin 12 Ağustos'ta aldığı karar Radyo Televizyon Üst Kurulu'nca da kamuoyuna duyuruldu.
Medyada Kırandi yasak oldu
Buna göre, Sulh Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 28, Basın Yasası'nın 3 ve 19, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Yasanın yayın ilkelerini düzenleyen 4. maddesinin a, b ve y bentleri uyarınca, soruşturmayla ilgili delil ve belge niteliğinde olan Kırandi'ye ait sesli ve görüntülü yayınların, medyada kullanılmasının önlenmesine karar verdi.
Memleketi Trabzon'a giderken, Tunceli-Pülümür karayolu üzerinde kaçırılan er Kırandi, serbest bırakıldıktan sonra bir haber televizyonuna açıklamalar yapmıştı.
11 kişi propaganda iddiasıyla gözaltına alındı
Er Kırandi'yi teslim almaya giden heyette yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, savcılıkta ifade alındıktan sonra 4 Ağustos akşamı serbest bırakıldı. Bir gün ek gözaltı süresi verilen 10 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere salıverildiler.
Gözaltına alınanlar arasında erin heyete teslim edilişini izleyen Dicle Haber Ajansı (DİHA) Diyarbakır muhabiri Kadir Özbek ve Tunceli muhabiri Rüştü Demirkaya, Doğan Haber Ajansı (DHA) ve Reuters Ajansı muhabiri Ferit Demir, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Haydar Toprakçı bulunuyordu. Demirtaş dışında ise heyette, İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mehdi Perinçek, sanatçı Ferhat Tunç, "Ülkede Özgür Gündem" gazetesi yazarı Umur Hozatlı ve Tunceli Belediye Meclis Üyesi Özgür Söylemez ile iki köylü bulunuyordu. (EÖ)