İstanbul'da barınma krizi gün geçtikçe derinleşiyor. Gider kalemleri sürekli artarken gelirin sabit kalması, insanların günden güne yoksullaşmasına neden oluyor.
Bu kalemlerin en maliyetlisi ise barınma. Çoğu yurttaş Anayasa ile güvence altına alınan 'barınma hakkı'na ulaşamıyor ya da çok kötü şartlardaki evlerde yaşamak zorunda kalıyor.
Asgari ücret 11 bin 402 lira, ancak bu fiyata ev bulmak neredeyse imkansız. Kadıköy'de görüştüğümüz emlakçılara göre ilçede kira ortalaması 25 bin lira. Kadıköy, Beyoğlu, Beşiktaş gibi merkez ilçelerden uzaklaştıkça fiyat ortalaması 15 bine düşüyor. Emlakçılar, 15 bin liranın altında ev bulmanın zor olduğunu belirtiyor.
Yaşanan durum kiracıları çoğunlukla İstanbul'dan gitmeye itiyor. Kalanlar ise paylaşımlı ev kullanmaya yöneliyor. Konuştuğumuz kişiler, yalnız yaşamanın maliyetinin karşılanamaz hale geldiğini söylüyor.
Kiracı olan bir yurttaş, "Hükümet elini taşın altına sokmuyor, kendi aranızda çözün diyor. Kira artışları fırsat eşitsizliği yaratıyor, bu durum sosyal devlet anlayışına aykırı" diyor.
Öte yandan ev sahipleri de durumdan memnun değil. Kira artışlarının enflasyonla orantılı olmamasına, devlet tarafından yüzde 25'le sınırlandırılmasına tepki gösteriyorlar.
İstanbul'daki kira artışlarını Kadıköy'de emlakçılara, kiracılara ve ev sahiplerine sorduk.
(ZA/AÖ)