Savcı Karaçal, 9 Kasım 2003'te yayımlanan yazıda kullanılan "Sezer Kına Yaksın" ifadesinin "Kıçına kına yakmak" deyimini çağrıştırdığını söyleyerek, Dilipak'a lehte olan 765 Sayılı eski Ceza Yasası'nın 158/2 maddesi uyarınca ceza verilmesini talep etti.
12 Nisan'da hakim karşısına çıkan gazeteci Dilipak, "Sezer Kına Yaksın" başlıklı yazıda Sezer'e hakaret etmekle suçlanıyor.
Gazete sahibi Harun Aksoy hakkında beraat istendiği duruşmada Mahkeme Başkanı Muhterem Bulut, Dilipak'a esas hakkında savunma yapması için süre verilmesine karar verdi. Yargılamaya 15 Haziran, saat 9.30'da devam edilecek.
Yazar, suçlu bulunursa beş yıl hapis alabilir
Duruşmada esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Dilipak'ın "Sezer Kına Yaksın" sözleriyle Cumhurbaşkanına hakaret ettiğini savunarak gazeteci için ceza istedi.
Eski Ceza Yasası'ndan açılan davada, yeni TCK' den hüküm kurulması ihtimaline karşın, gazeteciden ek savunma alınmıştı.
Duruşmada 37 sayfa ve 22 belge olarak delillerini sunan gazeteci Dilipak, eleştiri amaçlı düşünce açıklamanın suç oluşturmayacağını ortaya koyan Yargıtay kararlarını mahkemeye sundu.
Dilipak, "Cumhuriyet savcıları yargı reformunu anlamamış görünüyor, iddianame buna örnektir. İddianame hukuki değildir ve kanuni şartlardan dahi yoksundur" diye konuştu.
"Bu tür iddianamelerle ülkemde mahkumiyet kararı verilebiliyorsa bundan büyük üzüntü duyarım."
Yeni yasaya göre suçlu bulunması durumunda Dilipak, beş yıldan fazla hapisle karşı karşıya kalabilecek. Başörtüsü ve ekonomik krizi ele alan yazısında Dilipak, belediyede çalışan başörtülü bir kadının Yargıtay'daki duruşmaya alınmamasını eleştirmişti.
Kına yak derken, "Olanlardan mutlu oldun mu? Memnun musun?" demek istediğini mahkemede söyleyen Dilipak, AB ülkelerindeki mizah dergilerinde ya da genel olarak basında devlet ve hükümet başkanları ile ilgili karikatür ve yazılardan örnekler sunmuştu. Dilipak'ın, aynı mahkemede ayrıca "Sezer Hasta mı?" başlıklı bir yazıdan 299. madde uyarınca yargılanıyor.
Yasa ne diyor?
"Cumhurbaşkanına hakaret" başlıklı 299. maddeye göre "(1) Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Verilecek ceza, suçun alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, üçte biri oranında artırılır. (3) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır."(EÖ)