"Kimyasal silah yapımının çok kolay olduğunu" belirten Özyurt, kimyasal silahlar ve kullanıldığı yerler konusunda şu bilgileri verdi:
Halepçe'den Nazi kamplarına her yerde
* Birinci Dünya Savaşı'nın ardından kimyasal silahlarda en çok Sarin, tabun ve Soman gazlarının kullanıldığı görülüyor.
* 2. Dünya Savaşı yıllarında, Naziler Yahudileri yok etmek için Organofosfat kullandı, İran ile savaştığı sırada ise Irak tarafından kullanılan Hardal gazı sivil - asker 100 bin kişiyi etkiledi.
* Azerbaycan-Ermenistan savaşında da, hardal gazına maruz kalan ve deri yanıkları olan kişiler Belçika'da tedavi gördüler
* Kimyasal silahların yapımı çok kolay, bir gübre fabrikasının bile, kısa sürede bu yönde üretim yapacak bir tesis kurulabilir.
Kimyasal silahlar
Sarin: Renksiz ve kokusuz bir sinir gazı olan sarin, 1995 yılında (Aum Shinrikyo Tarikatı)nın Tokyo Metrosu'na düzenlediği saldırıda 12 kişinin ölümüne, binlerce kişinin rahatsızlanmasına neden oldu. Sarin, birçok böcek ilacında olduğu gibi, kimyasal (Organofosfat) ailesinin bir üyesi.
VX: Kahverengimsi bir sıvı madde VX'in buharının ise kokusu bulunmuyor. İçeriği hakkında uzun yıllar bilgi edinilemeyen VX bileşenleri, bilinen en zehirli maddeler arasında yer alıyor. Uzun süre, nüfuz ettiği bölgede kalabilen VX, genellikle deri yoluyla alınıyor. Ancak, gaz veya duman olarak solunması halinde de etkili olabiliyor.
Tabun: Alman kimyager Gerhard Schrader tarafından bulunan tabun, VX'te olduğu gibi sıvı halinde kahverengimsi. Buharı kokusuz olan ve (Organofosfat) ailesinde yer alan tabun, sanayileşmemiş ülkelerde bile üretilmesi en kolay sinir gazlarından biri olarak biliniyor.
Hidrojen siyanür: Kokusu bademi andıran ve dünyanın birçok bölgesinde plastik ve organik kimyasal ürünlerde kullanılan hidrojen siyanür, çok zehirli bir madde olarak biliniyor. Hidrojen siyanür, yeterli miktarda kullanıldığında ani ölümlere neden olabiliyor.
Hardal bileşenleri: İlk olarak 1. Dünya Savaşı yıllarında kullanılan ve en çok üretilen kimyasal silahlardan biri olan bileşenlere, hardal ve çürümüş soğan gibi kokmasından dolayı bu ad veriliyor. Göz ve akciğerlere zarar veren hardal gazı, ayrıca ciltte yanık ve kabartmalara da neden oluyor.(NK/BB)