Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa’nın da PKK’nın çözüm istemediğini, çözüm yolu yıkmaya çalıştığını anlamaya başladığını söyledi.
Lagendijk, “Reformlar var, DTP de parlamentoda. PKK’nın bu şartlarda terör uygulaması kabul edilemez” dedi.
“301 ya kaldırılmalı ya da özlü şekilde değiştirilmeli”
Kanal 7’de yayımlanan “Başkent Kulisi” adlı programda soruları yanıtlayan Lagendijk, Ceza Yasası’nın (TCK) 301. maddesiyle ilgili Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan başta olmak üzere çeşitli yetkililerle konuştuğunu, geçen bahar ayında olduğu gibi bu konuda bir şeyler yapılacağı mesajı verildiğini söyledi.
Lagendijk, “301. madde kaldırılır ya da özlü bir biçimde değiştirilirse, bu bizim işlerimizi çok kolaylaştıracak. Bu yüzden bu konuda ısrar ediyoruz. Türk hükümeti de bunu giderek daha iyi bir şekilde anlamaya başladı. Yıl içinde 301 ile ilgili bir düzenleme yapılmasını umutla bekliyorum” diye konuştu.
Nurettin Demirtaş ve Selma Irmak’a 301 davası
Ayrıca, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) “1 Eylül Barış Günü” dolayısıyla yayımladığı bildiriyle ilgili yürüttüğü soruşturmasını tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dava açtı. İki yetkilinin yargılanmasına Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
DPT Genel başkanı Nurettin Demirtaş ile Selma Irmak hakkında, “Cumhuriyeti alenen aşağılamak” iddiasıyla TCK’nın 301/1. maddesi ve “Devletin askeri kuvvetlerini alenen aşağılamak” gerekçesiyle de 301/2. maddesi uyarınca ayrı ayrı olmak üzere toplam bir yıldan beş yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Bildiride, “Ülkemizin bir bölümünde şiddetli imha operasyonları yapılmakta, barışın yolunu döşemek için geliştirdiğimiz tüm çabalarımız askeri operasyonlarla tahrip edilmektedir” ifadesi davaya gerekçe gösterildi.
Bildiride, o tarihlerde Şırnak’ın Uludere ilçesinde yapılan operasyonda 11 PKK’linin ölü olarak ele geçirilmesi kastedilerek, “Cenazelerin çeşitli bahaneler öne sürülerek ailelerine verilmemesi, operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddiasını güçlendirmektedir” ibaresinin de kullanıldığı belirtildi.
Güvenlik kuvvetlerinin “kimyasal silah kullanmak” ile suçlandığına yer verilen iddianamede, DTP yetkilileri Demirtaş ve Irmak’ın, bildiri yoluyla bir kanaati veya düşünceyi açıklamanın ötesine geçerek “kesin yargıdan söz ettikleri” ifade edildi.
Atilla Kaya ve Gündem gazetesi de sanık
Ayrıca, kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili 30 Mart 2006 tarihinde bir basın açıklaması yapan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) eski Genel Başkan yardımcısı Atilla Kaya da, 301/2 maddesi ve Terörle Mücadele Yasası’nın 7/2 maddesinden sanık.
Kaya’nın İnsan Hakları Derneği (İHD) raporuna dayanarak yaptığı açıklama ve başka yazılara da yer veren Ülkede Özgür Gündem gazetesinin iki yetkilisi de yargılanıyor.
İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nde en son 5 Kasım’da devam edilen yargılama bir daha 24 Mart 2008 tarihinde ele alınacak. Görevsizlik kararı verilmeden önce Asliye Ceza Mahkemesi’nde ifade veren Kaya, “Bir siyasi parti yetkilisi olarak vahim iddiaların araştırılmasını istedim. Bunlar araştırılmadığı gibi hakkımda işlem yapıldı” dedi. (EÖ/NZ)