Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri Alev Dedegil ve Aşkın Asan, çocuğu cinsel istismar suçlulularının kimyasal kastrasyonla cezalandırılması yönünde bir yasa çalışması yaparken, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Gaye Erbatur, bu yönteme itiraz etti.
Erbatur, bianet'e, önerinin Meclise geldiğinde uzmanların da katılımıyla tartışılması gerektiğini fakat bu yöntemle cinsel istismarın önleneceğine inanmadığını söyledi. Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'ndan avukat Yasemin Öz de, bianet'e, önerilen yöntemin "faşizan" olduğunu, cinsel saldırının cinsellikten çok erkek şiddetiyle ilgili olduğunu belirtmişti.
Tartışmalı uygulama
Kimyasal kastrasyon (hadım), vücuda verilen anti-androjen maddelerle libido ve cinsel aktivitenin düşürülmesini; böylece suçlu erkeğin cinsel isteğinin ortadan kaldırılmasını içeriyor.
Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD)'nin bazı eyaletleri ve Polonya'da çocuğu cinsel istismar suçlularına uygulanabiliyor. İsrail'de geçen yıl iki istismarcı kimyasal olarak hadım edilmek istemişti. Geçen yüzyılın ilk yarısında Britanya'da yöntem eşcinselleri "tedavi etmek" için kullanılıyordu.
1997'de Kaliforniya eyaletinde uygulamanın yürürlüğe girmesine karşı çıkan Amerikan Medeni Haklar Birliği (ACLU), kimyasal hadımın bireyin temel hakkı olan üreme hakkı ve ilaç tedavisini reddetme hakkının ihlali anlamına geldiğini vurguladı. Böyle bir uygulamaya hakimlerin karar veremeyeceğini belirten Birlik, uygulamanın sorunu çözmediğini sadece ertelediğini de ekledi.
Buna göre, ACLU, istismar suçlularının yeniden topluma kazandırılması için psikolojik rehabilitasyonun çözüm olduğunu belirtti.
Eylem Planı oluşturuluyor
Medyada yer alan haberlere göre, kimyasal hadım AKP'li Dedegil ve Asan'ın hazırladığı "Çocuklara Yönelik Cinsel İstismara Karşı Eylem Planı"nın bir parçası. Plan kapsamında çocukların istismar konusunda eğitilmesi, bu konunun müfredata girmesi, öğretmen ve öğrencilerin farkındalığının artması da yer alıyor.
Suçluların cezalandırılması konusunda da, iki milletvekili Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yaparak kimyasal hadım, suçlunun mal varlığına el koyma gibi yöntemlerin getirilmesini öneriyor.
Ayrıca, eylem planı çerçevesinde kurulacak Çocuk Koruma Merkezi, cinsel saldırıya uğrayan çocukların rehabilitasyonu için çalışacak.
Dedegil ve Asan, Dünya Çocuk Hakları Günü öncesinde, 19 Kasım'da taslak önerilerini kamuoyuna açıklayacak. Halen yürüyen çalışmaya Ankara, Gazi, Bilgi ve Hacettepe üniversiteleri, Ankara, Batman ve Diyarbakır baroları, Ankara Kadın Girişimcileri Derneği, Uçan Süpürge, Türkiye Gençlik Federasyonu, Uluslararası Çocuk Merkezi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı da katılıyor.(EZÖ/EÜ)