Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Sakarya Hendek'te 3 Temmuz'da Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamanın, atıklarını taşıyan araçta patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre üç asker hayatını kaybetti.
Atık maddelerin patlamasının ardından "Akıllara, kimyasal atıklar nasıl imha edilmeli? Depolanabilir mi veya nasıl depolanmalı?" soruları geldi.
Kimya Mühendisler Odası Başkanı Ali Uğurlu, yaşanan olayı, tehlikeli maddelerin taşınması ve imhasıyla ilgili bianet’e konuştu. Patlamadan kalan atıkların yerinde imha edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uğurlu, “Hasar görmüş, yangından çıkmış, üstündeki jelatinleri yok. Bu atıkların taşınması yanlış, yerinde imha edilmeliydi. Eğer taşınacaksa dahi bunun kuralları vardır, üç jandarma, 4 görevli ile yapılmaz. Bu tip tehlikeli atık kimyasalların taşınması özel, özel ekipman ve özel kişilerle taşınması gerekir" dedi.
"Depolanamaz, çünkü ısıya maruz kaldılar"
Denetimlere ve uygulamaya konulmayan yönetmeliğe vurgu yapan Uğurlu, devamında şunları söyledi: "Bunları nereye götürüyorlar bilmiyoruz ancak bunların depolanması da doğru değil çünkü ısıya maruz kaldı. İmha etmek için bir başka yere götürmeye gerek yok.
Adı üstünde tehlikeli madde. Bunlarla şaka olmaz, kafanıza göre iş yapamazsınız. 7 yıldır 'Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi Ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik' her yıl erteleniyor, yürürlüğe konulmuyor. Bu yönetmeliğin bir an önce yürürlüğe konulması gerekiyor, bu patlamaları ciddiye almamız gerekiyor.
"Bu olaylar göz göre göre oluyor"
"Bunlar göz göre göre oluyor. Tehlike madde üreten işletmelerin denetimi, itfaye ile memurla yapılmaz. Çevre Bakanlığı’nın bünyesinde görev yapan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı birimi tarafından yapılmalı.
Ancak Bakanlık, denetimleri kendisi yapmak yerine herhangi bir bölümden yüksek mühendislere bir haftalık eğitimin sonunda sertifika veriyor ve bu insanlar sahada denetim yapıyor. Bu duruma karşı dava açtık, ama kaybettik. Buraların denetimi Bakanlık tarafından yapılmalı, sorumluluğu kendi üzerilerinden bu kadar kolay atamazlar."
Vali: 3 şehidimiz, 6 yaralımız var
Olayın ardından açıklama yapan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Hendek'teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da meydana gelen patlamanın ardından burada bulunan patlayıcıların Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve görevli savcıların talimatlarıyla uzman patlayıcı ekiplerle Adapazarı ilçesi Taşkısığı Mahallesi'nde bulunan taş ocağına intikali sırasında patlama meydana geldiğini söyledi.
Malzemelerin kamyon üzerindeyken patlamanın geçekleştiğini aktaran Kaldırım, "Patlayıcıların intikalleri esnasında patlama meydana geldi. Patlamada 3 şehidimiz, 6 yaralımız var. Yaralılardan 1'inin durumu ağır" dedi..
"Kamyondan indirildiği sırada patladı"
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise "Sakarya'daki patlama, havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların, kontrollü patlatma amacıyla kamyondan indirildiği sırada yaşandı" denildi.
Açıklamanın devamında, "Sakarya'daki patlamada ikisi patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit olmuş, 6 personelimiz yaralanmıştır" ifadeleri yer aldı. (RT)