Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Türkiye ve Bulgaristan'da çağdaş sanatlarda merkezileşmenin kadın sanatçıların üretimini ve hikayesini nasıl etkilediğini "Kim Gitti/Geride Ne kaldı?" projesiyle sorgulayacak.
Proje çağdaş sanat alanında eserler üreten ve çeşitli nedenlerle yaşadığı kenti terk ederek İstanbul/Türkiye ve Sofya/Bulgaristan özelinde sanatın "merkezileştiği" kentlere göçmek durumunda kalmış kadın sanatçılara ulaşarak çağdaş sanat alanındaki eril yapıyı sorgulamayı amaçlıyor.
Proje kapsamında Bulgaristan ve Türkiye'den toplam 40 kadın sanatçı video röportajlarla "kadınlık deneyimleri ve kişisel hikayelerini" paylaşacaklar.
Sanatçıların eserleri proje çerçevesinde Ankara ve Plevne'de açılacak sergilerde yer alacak.
"Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesiyle, kadınların bu hakim yapı içerisinde verdikleri mücadeleler ve kadınlık deneyimlerinden yola çıkarak toplumsal cinsiyet temelinde bir tartışma/sorgulama alanı yaratılması hedefleniyor.
Proje, sanatın bir mücadele alanı olduğu ve bu mücadelenin estetiği ve toplumsalı aynı anda sorgulayabildiği zaman değerli hale geldiği inancıyla, sanatın olanaklarından yararlanarak toplumsal cinsiyete dayalı sorunları irdeleyecek, özellikle de çağdaş sanat alanında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yaygınlaştıracak.
Uçan Süpürge, bu projedeki ortağı olan Bulgaristan'dan Community Centre Chitalishte LIK-1959 adlı kuruluşla birlikte; her iki ülkede çağdaş sanat alanında yer alan kadın sanatçılar, tüm eyleyiciler (aktörler) ve kadın sivil toplum kuruluşları arasında diyalog geliştirmeyi, işbirliğine dayalı ortak bir tartışma platformu oluşturabilmek ve bu çerçevede bilgi, belge ve deneyimleri paylaşabilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Projenin danışma kurulunda; sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra, Başkent Üniversitesi Sanat Tarihi ve Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, küratör Döne Otyam, Londra Brunel Üniversitesi'nden akademisyen Emek Can Ecevit ve Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Sevna Somucuoğlu yer alıyor. Proje kapsamındaki araştırmayı ise danışma kurulu üyelerinin katkılarıyla küratör Saliha Kasap yürütecek.
12 ay sürecek proje T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi'nin desteğiyle Sivil Toplum Hizmeti: AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog-Kültür ve Sanat Hibe Programı kapsamında yürütülüyor. (ÇT)
* Proje hakkında güncel bilgi ve iletişim için: www.ucansupurge.org