2. Medya Günleri’nin üçüncü gününde ilk oturumda sosyal medya kullanımı tartışıldı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans salonunda Medya ve İletişimciler Derneği'nin düzenlediği oturumda son zamanlarda sosyal medya hesabından attığı tweetlerle “sosyal medya fenomeni” haline gelen şarkıcı Atilla Taş ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Fırat Erdoğmuş konuşmacı olarak yer aldı.
Erdoğmuş: Yangında ilk telefonlar kurtarılıyor
İlk sözü alan Fırat Erdoğmuş konuşmasına “Kim düşürdü bizi bu internetlere” sloganıyla başladı.
"Teknoloji insan toplulukları için bilgiye ulaşımı kolaylaştırdı, adeta vücudumuzun bir parçası haline geldi" diyen Erdoğmuş: “Medya bizim bir uzantımız olarak çalışmaya başladı. Yangından bile kaçarken insanlar ilk sarıldıkları şey telefonlar” dedi.
"İnsanlar sosyal medyayla birlikte kişilik manipülasyonuna uğradı" diyerek sosyal medyada insanların başka kişiliklere büründüğünü sözlerine ekledi
“Deprem dalgasından daha güçlü”
Değişen medya anlayışıyla birlikte paylaşım yapmak o olayın gerçekleştirdiğinin teminatı haline geldiğini söyleyen Erdoğmuş, sosyal mecraların insan hayatındaki yerine değindi.
Görseller yardımıyla katılımcılara internet kullanımının hangi boyutlara ulaştığını anlatan Erdoğmuş deprem dalgalarından bile hızlı bir gücün hayatımıza girdiğini ifade etti.
“Uzaklık altı bağlantıya indi"
Küreselleşmeyle birlikte insanların birine ulaşmak için altı bağlantıya ihtiyacı olduğunun saptandığını belirten Erdoğmuş, “15-20 yıl önce sadece hayal ettiğimiz, bilim kurgu dediğimiz şeyler artık elimizin altında” dedi.
Taş: Önyargıları yıkmak için başladım
Erdoğmuş’un ardından sözü alan Atilla Taş “En çok sevdiğim şehirlerden birinde sizin gibi tweetseverlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” sözleriyle konuşmasının açılışını yaptı.
Atilla Taş sosyal medya kullanma sebebini kendine karşı olan önyargıları yıkmak için tercih ettiğini belirtti.
“Twitter bana kendi medyamı oluşturma fırsatı verdi”
“Kariyer olarak dibi görmüş bir insandım twitter bana kendi medyamı oluşturma fırsatı verdi” diyerek sosyal medyayı kullanmanın insana neler kazandırdığından bahseden Taş, karşılaştığı olumsuzlukları da dile getirdi:
“Sosyal medya kullanımıyla tabi ki her şey çok iyi değil; davalar açılıyor, yemediğim küfür kalmıyor”.
Melih Gökçek'in bir tweetinden dolayı kendisine dava açtığını dile getirerek üzerine büyük bir sorumluk aldığını belirtti.
Twitter’ın her zaman herkese ulaşamadığından bahseden Taş: “Twitter’da bir potansiyel var bana herkes dertlerini yazmamı söylüyor ama attığım tweetlerle faydalı olarak sadece iki lösemi hastasına yardım edebildik”.
“Attığım tweet yüzünden programım iptal edildi”
Atilla Taş, kendine karşı duyulan önyargıyı şöyle aktardı:
“Ben Atilla Taş olarak sosyal medyada olmasaydım attığım tweetler sayesinde daha fazla takipçiye ulaşırdım. Bir tweetim yüzünden programlarım iptal ediliyor. İktidarın yanında değilsen ne para kazanabilirsin ne de özgür olabiliyorsun. Benim kaybedecek bir şeyim yok o yüzden rahatça yazabiliyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı. (ÇÖ-MS/HK)