Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Umut Oran, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, "tecavüzcü, soyguncu" denilen hapishanedeki gazetecilerin kim olduğunu sordu.
Oran bugün Meclis'e ilettiği önergede, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın sözlerinden yola çıktı.
Bağış, BBC'de 1 Mart'ta yayımlanan Hardtalk programında yaptığı konuşmada, Türkiye'de gazetecilik yaptığı için tutuklanan hiç kimse olmadığını, tutuklu gazetecilerin mesleklerinden ötürü değil, "tecavüzcülük, cinayet, soygunculuk" gibi suçlardan dolayı hapiste olduklarını söylemişti.
Bağış programda kendisine tutuklu gazetecileri soran sunucu Stephen Sackur'a, "Gazeteci kimliği taşıyıp, bir başkasına tecavüz ederken yakalananlar var. Banka soyarken yakalananlar var" dedi.
Oran, Bakan Ergin'e, "Tecavüz, sarkıntılık, banka soygunu, hırsızlık gibi yüz kızartıcı, adi suçlardan hüküm giyen kaç gazeteci bulunuyor, isimleri nedir, hangi kurumlarda çalışıyorlar?" diye sordu.
Oran'ın, Adalet Bakanı Ergin'e yönelttiği soru önergesinde yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
* Bugün itibariyle ceza ve tutukevlerinde kaç gazeteci, muhabir, yazar bulunuyor? Cezaevindeki bu gazetecilerin isimleri ve çalıştıkları kurumlar neresi?
* Bu gruptaki tutuklu ve hükümlü sayısının 1 Ocak 2003-31 Aralık 2011 döneminde yıllar itibariyle dağılımı nedir?
* Bu gazetecilerden kaçı Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün verdiği Sarı Basın Kartı sahibi?
* Söz konusu gazetecilerin üzerlerine atılı/hüküm giydikleri suçlar nelerdir?
* "Tecavüz, sarkıntılık, banka soygunu, hırsızlık" gibi yüz kızartıcı, adi suçlardan hüküm giyen kaç gazeteci bulunuyor, isimleri ne, hangi kurumlarda çalışıyorlar?
Önceki soruya yanıt gelmemişti
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gazetecilerle ilgili yaptığı açıklamasının ardından 1 Şubat'ta bilgi edinme dilekçesi sunmuş ve "Cinsel tacizle suçlandığını söylediğiniz tutuklu gazeteci kim? Eğer söylenen doğruysa bu kişi neden özel yetkili mahkemede yargılanıyor?" diye sormuştu.
Başbakan Erdoğan, Zaman gazetesinin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle 25 Ocak'ta yaptığı konuşmada, tutuklu gazeteciler ile ilgili olarak "Ateşli silah bulundurmak, patlayıcı bulundurmak, evrakta sahtecilik, cinsel taciz, terör, darbeye teşebbüs... İçerideki gazeteciler dedikleri işte bu suç isnatları ile yargılanıyor" demişti.
Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada da aynı sözleri tekrarladı: "Bu gazeteci olduğu iddia edilen 105 kişilik isim listesinde, bunlar aslında çoğu gazeteci falan da değil. İsim listesindeki 25 kişi hükümlü, 70 kişi tutuklu, 6 kişinin cezaevinde kaydı yok. Yani hayali isimler. Yine bu listedeki dört kişi de tahliye edilmiş. Bu 105 kişilik listedeki isimlerden sadece altısının Sarı Basın Kartı var."
Onur, bugün itibariyle bilgi edinme başvurusuna yanıt gelmediğini açıkladı.
BİA MEDYA GÖZLEM 2011 raporuna göre, 104 gazeteci ve 30 dağıtımcı 2012'ye cezaevinde girdi. 134 basın emekçisinin 94'ü Kürt medyasından.
Tek istisnayla bütün gazeteciler ve dağıtımcılar Terörler Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında "örgüt" bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. (AS)