Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hollanda'da son 50 yıldır kiliseye gidenlerin sayısındaki hızlı düşüş nedeniyle, boş kalan ve satılığa çıkarılan kilise sayısı hızla artıyor.
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık bin kilisenin daha boşalması bekleniyor.
Boşaltılan kiliselerin çoğu restoran - bar ya da ev, işyeri veya kapalı oyun alanına dönüştürülürken bazı binalar ise yıkılıyor.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Hollanda'daki kilise binalarının geleceği konusunda bir tez hazırlayan araştırmacı Herman Wesselink'e göre, 2030 yılına kadar yaklaşık bin kilise binası daha cemaatsizlik nedeniyle boşalacak.
Hollanda'da halkın son 50 yıldır kiliseden uzaklaşmaya başladığına işaret eden Wesselink, inançlı kilise cemaatinin giderek yaşlandığını ve yakın bir gelecekte biteceğini düşünüyor.
Wesselink’in verilerine göre, 1968’de Hollanda'da 2 milyon 700 bin Katolik her hafta kiliseye gidiyordu. 2016 yılında bu sayı 173 bin kişiye düştü. 2030'da ise, sadece 63 bin kişinin kiliseye gideceği tahmin ediliyor.
Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre, bu sadece Katoliklerin sorunu değil. Protestan kiliseleri de cemaatin azalması nedeniyle kapılarına kilit vuruyor.
“Artık insanlar tanrıya inanmıyor”
Ülkenin orta güney bölümünde yer alan Waalwijk kentindeki Sint-Clemens Kilisesi'nden Anton van Diessen, "Üzgünüm, kilisemiz satılık. Artık insanlar tanrıya inanmıyor" diyor ve ekliyor:
“Sadece benim için değil, cemaat için de acı verici. Onların kişisel tarihlerinin bir bölümü de yok olacak. Burada vaftiz, düğün, cenaze gibi birçok olayı birlikte yaşadılar."
İnançlı insan sayısının giderek azaldığını ve dini toplulukların küçüldüğünü belirten van Diesen, artık kiliselerin yakıt, sigorta ve bakım masraflarını ödeyemez hale geldiklerini söylüyor.
1896 yılında yapılan ve 70 metre yüksekliğindeki bir kulesi bulunan Sint-Clemens Kilisesi, 250 bin euroya alıcı bekliyor
Dini inancın en az ve çok olduğu ülkeler
Telegraph’ta Ocak 2018’de yayınlanan bir makaleye göre, dini inancın en az olduğu ülkeler şöyle:
* Çin (%7 dindar) * Japonya (%13) * Estonya (%16) * İsveç (%19) * Norveç (%21) * Çekya (%23) * Hong Kong – Hollanda (%26) * İsrail – İngiltere (%30) * Yeni Zelanda (%33) * Avustralya – Azerbaycan – Belarus – Küba- Almanya – Vietnam (%34) * İspanya (%37) * İsviçre (%38) * Arnavutluk – Avusturya – Macaristan – Lüksemburg (%39) |
Aynı makaleye göre dini inancın en yüksek olduğu ülkeler ise şöyle:
* Etiyopya – Malavi – Nijer – Sri Lanka – Yemen (%99) * Burundi – Cibuti – Moritanya – Somali (%98) * Afganistan – Komor Adaları – Mısır – Gine – Laos – Myanmar (%97) * Kamboçya – Kamerun – Ürdün – Senegal (%96) * Çad – Gana – Mali – Katar – Kongo – Ruanda – Zambiya (%95) |
Türkiye'de inanç
MAK Danışmanlığın Haziran 2017’de yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de yüzde 86 dini inanç sahibi.
Yüzde 6 kendini deist olarak tanımlarken yüzde 4 ateist.
Araştırmaya katılan 5400 kişiden yüzde 4’ü ise inanç/inançsızlık sorusuna cevap vermedi.
Wikipedia'da yer alan bilgiye göre, WIN-Gallum tarafından hazırlanan 2012 yılına ait “Dindarlık ve ateizm” isimli araştırma raporuna göre Türkiye toplumunun yüzde 2'si kendisini ateist olarak tanımlıyordu.
WIN-Gallum'un 2017'de yaptığı araştırmaya göre ise kendini dindar olarak tanımlayanlar yüzde 74 iken, ateistlerin oranı yüzde 6. Tanrıya inanıyorum ama dindar değilim diyenler ise yüzde 12.
Zuckerman: Ateist sayısı artıyor
BBC’de Haziran 2017’de yayınlanan “Dinler Bir Gün Ortadan Kalkar mı? başlıklı makaleye göre California Pitzer College'den sosyoloji profesörü Phil Zuckerman, bugün hem toplam sayı olarak hem de nüfus yüzdesi olarak ateist sayısının her zamankinden çok daha fazla olduğunu söylüyor.
Uluslararası araştırma şirketi Gallup'un 57 ülkede 50 bin kişiyle yaptığı bir kamuoyu anketine göre, 2005-2011 yılları arasında, kendisini dindar olarak tanımlayanların oranı yüzde 77'den 68'e düşerken, ateist olarak tanımlayanların oranı yüzde 3'lük artışla toplam nüfusun yüzde 13'üne yükseldi.
Zuckerman, "Toplumda güven sağlanması dini inançların azalmasına neden oluyor," diyor. Kapitalizm, teknolojik gelişkinlik ve eğitimin de bazı toplumlarda dini inançların törpülenmesine yol açtığını belirtiyor. (EKN)