Fotoğraf: Ali Balıkçı / AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kılıçdaroğlu, demokrasi konusunda ortak söylem oluşturulmasının önemli olduğunu belirtirken, herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği, bunun için herhangi bir baskı altında kalmayacağı bir Türkiye özlemini karşılıklı dile getirdiklerini belirtti.
Davutoğlu ise Türkiye'de demokratik iklimin sağlam bir temele tekrar dayandırılabilmesi için tüm siyasi liderlerin birbirleriyle konuşabilmesinin önemli olduğunu ifade ederek "Bütün siyasi liderlerin, iktidarda olanların da muhalefette olanların da ne kadar sık görüşürlerse insani ve siyasi boyutta o kadar mesafe alınacağı kanaatindeyiz" dedi.
İki lider, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler, AKP’nin seçim kanununda yapmayı planladığı değişiklikler ve iki parti arasındaki ittifak iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kılıçdaroğlu: Dışişleri Bakanı kim?
"Mısır'da, Suriye'de ve İsrail'de büyükelçimiz niçin yok? Bir dönem kendi bölgesinin istikrarını savunan ve bu bölgede istikrarın temel aktörü olarak görülen Türkiye, artık böyle görülmüyor.
“Oruç Reis gemisi neden çekildi? Bakım varmış. Bu ülkenin Dışişleri Bakanı, '90 gün orada görev yapacak' demedi mi? Dedi. 90 gün dolmadan çekildi mi geri? Çekildi. Kimin talebi üzerine çekildi? Bu ülkede Dışişleri Bakanı kim? Asıl sorulması gereken soru o.
“Kim Dışişleri Bakanı? İbrahim Kalın mı, Mevlüt Çavuşoğlu mu, Hulusi Akar mı? Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'nin dış politikasının belirlenmesinde tümüyle devre dışı bırakıldığını bilmiyor muyuz? Biliyoruz.
“Herkes konuşuyor, sadece konuşmayan Dışişleri Bakanlığı. Neden? Türkiye, bütün bu olaylar olurken en haklı davasında yalnız kaldı.
“Nasıl bir dış politikadır ki Türkiye, bölgesinde yalnızlaşıyor? Nasıl bir dış politikadır ki en haklı davamızda yani Mavi Vatan'da yalnız kalıyoruz? Filistin bile yanınıza değil.
“En haklı davamızda AB’yi, ABD’yi, Mısır'ı karşımıza aldık. Niçin? Eskiden bunlar bize destek verirlerdi, “Türkiye, Mavi Vatan'da haklıdır” diye yanımızda dururlardı.
“İktidar bazen Amerika'dan bazen Rusya'dan bazen de Avrupa Birliği'nden gelen telkinlere göre karar veriyor.
“ABD tatbikat yapıyorsa, S-400’leri aktive et”
"Neden S-400'ü aktive etmiyorlar? 2,5 milyar dolar verdiniz.
“Fransa Yunanistan'a silahlar sattı mı? Evet. Uçaklar verdi mi? Evet. Tatbikat yaptı mı? Evet. O gemiler ki bizim karasularımız diye iddia ettiğimiz yere geldiler mi? Geldiler. Ne yaptık? Erdoğan ne yaptı? Oturdu, içeride asarım keserim kahramanlık yaparım.
“En son söyleyeceğinizi en başta söylediğiniz andan itibaren manevra alanı olmaz, size meydan okurlar ve söyleyecek sözünüz olmaz. Bugün geldiğimiz nokta budur.
“Asla bunu kabul etmiyoruz. ABD kalkıp da orada tatbikat yaparsa sen de kalkacaksın S-400'leri aktive edeceksin. Yüreğin, cesaretin varsa. Meydan okuyorsan aktive edeceksin, kimse kusura bakmasın.
“Sürekli seçim kanunuyla uğraştıklarına göre gidiciler”
"Bir siyasi iktidar, iktidarda kalacağım diye sürekli seçim kanunlarıyla uğraşıyorsa, o gidici demektir. Dolayısıyla yapacakları çalışma ne olursa olsun, yanına MHP'yi alarak acaba biz nasıl iktidarda kalırız, seçim yasasını neye göre değiştirirsek iktidarımızı sürdürürüz, bu arayış içine giren bir siyasal iktidar Türkiye'ye hizmet edemez.
“Bu arayışa giren bir siyasal iktidar kendisine özel çıkar sağlamaya yönelik düzenleme yapan iktidar demektir. Ülkenin sorunlarını değil kendi sorunlarını çözmeye yönelik düzenlemeler yapıyordur."
Davutoğlu: Akdeniz politikası doğru ama…
“Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki ve Libya'daki politikası doğru. Devlet olarak doğru bir çizgide politika ilan edilmiştir ve biz de Gelecek Partisi olarak destek ifade ettik.
“Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de vazgeçilmez çıkarları vardır. En önemli üç ekonomik sektörümüz Akdeniz sahillerimizdedir. Antalya'da turizm, Mersin'de serbest ticaret ve dış ticaret ile Ceyhan'da enerji.
“Türkiye'nin bu üç sektörde dünyaya entegre olduğu yer Doğu Akdeniz'dir. 1850 kilometre sahil ile de Doğu Akdeniz'in en büyük sahildaş ülkesi Türkiye'dir.
“Ancak şunu söylemek gerekir, Türkiye'nin politikası ne kadar haklıysa ve donanmamızın yürüttüğü faaliyetler ne kadar doğruysa yürütülen diplomasi o kadar yanlıştır.
“Mısır ile derhal Doğu Akdeniz'de münhasır ekonomik bölge görüşmelerinin doğrudan veya dolaylı başlatılması gerekir.
“Kıbrıs'a dönük olarak anlaşmaların ihlaline yol açan her türlü eylem karşısında Kıbrıs'ta gerekli adımlar atılmalıdır.
“Amerikan Dışişleri Bakanı bayrak gösterircesine Rum kesimine inip Türkiye'ye bunun bilgisini verme nezaketi göstermeksizin Ada'dan ayrılmışsa bu bir pozisyondur. Hiçbir zaman Kıbrıs'ta böylesine Türk diplomasisinin daraldığı bir pozisyon oluşmamıştır.
“İttifak gündemde değildi”
“Her görüşmeyi hemen ittifak ya da başka bir kategorik çerçeveye oturtma çabasına karşılık herkesin bu görüşmeleri doğallaştırması, normalleştirmesi gerekir.
“Siyasi liderlerin görüşmeleri normal olan bir şeydir. Anormal olan, ani kararlar beklentisi içinde olunması gereken bir şey değildir.
“Bugünkü ziyarette ittifak meselesi gündemde değildi. Türk siyasetinde kutuplaştırıcı ittifak ilişkilerinden çok, herkesin herkesle konuşabildiği bir ortamın sağlamasını ümit ediyoruz.
“Maç sürerken kural değiştiriyorlarsa…”
"İktidarda olanlar yeni bir seçim mevzuatı getiriyorsa bu şu demektir; Bu kurallar içinde iktidara gelme şansları yok demektir ki oyunun kurallarını değiştiriyorlar.
“Maç sürerken kural değiştiren taraf 90 dakikanın sonuna kadar kendine güvenemeyen, nefesinin tükeneceğini düşünen taraftır ve genellikle de bir sonraki seçimde hep zararlı çıkarlar.
“Bunlardan biz çekinmeyiz, korkmayız. Hangi kuralı getirirlerse getirsinler, yeter ki kendileri getirdikleri kurala kendileri saygı göstersinler. O kuralı da daha sonra değiştirecek adımlar içine girmesinler.
“Geldiği zaman onları tartışırız ama biz o kuralları da barajları da aşacak bir siyasi dinamizm göstermeye kararlıyız. Kimsenin tereddüdü olmasın." (EKN)