Fotoğraf: CHP Milletvekili Sibel Özdemir'i Twitter hesabından alınmıştır
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapılan, “Kadın Muhtarlarımızı Dinliyoruz” programına katıldı.
İstanbul’un kadın muhtarları bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti.
Sosyal adalet ve toplumsal cinsiyet eşitliği konulu toplantıda konuşan Canan Kaftanıoğlu, “2014 yerel seçiminde muhtarların sadece 674’ü kadınken bugün 1080 kadın muhtar var. Bitlis, Muş, Sinop, Şanlıurfa dışında her ilimizde kadın muhtar var. En çok kadın muhtar İstanbul’da var. Daha alınacak çok yolumuz var” dedi.
İmamoğlu: Sadece 50 muhtardan 1'i kadın
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuşmasında şunları söyledi:
“İstanbul’un sesini dinlemek istiyorsanız, 16 milyon İstanbullunun seçilmiş kişilerini dinlemek zorundasınız. Kadın muhtarların ağırlanması fikri çok değerli. Demokrasi, yerel demokrasi olmadan bir şehre huzurun gelmesi mümkün değil.
“Demokrasiyi bir nefes gibi görüyorum, özgürlüğün olmadığı bir ortamda yaşayamam. Ülkemizde sadece 50 muhtardan 1’i kadın. Çok düşük bir oran. Her noktada bu eşitsizlik söz konusu. Bütünüyle bu alanlarda, kadına hak ettiği idari yetkiyi vermediğimiz takdirde dünyanın hiçbir ülkesiyle rekabet edemeyiz."
Kılıçdaroğlu: Muhtarlar kanunu neden yok?
Gazete Duvar’ın aktardığına göre; Kemal Kılıçdaroğlu ise özetle şöyle konuştu:
“Kadının siyasette güçlü olması demokrasinin önemli bir ilkesidir.. Muhtarların daha köklü bir tarihi var belediye başkanlarından, milletvekillerinden. 82 değişik kanunda 354 madde muhtarlarla ilgilidir. 82 kanunu ne siz bilirsiniz ne de bir hukukçu. Muhtarlık kanunu diye bir kanun yok. Belediye başkanlarının, milletvekillerinin var. Muhtarlar için neden yok? Madem demokrasinin temel taşı neden muhtarlar kanunu yok?
"Muhtarlar belediye meclisinde yer almalı"
“Mahalleden sorumlu olan sizsiniz. Mahalle ile ilgili belediye meclislerinde karar alınacaksa muhtar davet edilmeli, söz ve oy hakkı olmalı. Mahalleli gelip sizi bulduğunda gittim hakkınızı savundum kabul edildi ya da reddedildi diyebileceksiniz. Belediyeler, kamu kuruluşlarıyla ortak proje geliştirebilirler. Ama bu kanunda muhtarlar kamu kuruluşu sayılmıyor. Bunun değişmesi lazım. Mahallenizle ilgili bir projeyi muhtarın gerçekleşmesine yasa engelse muhtarlık kanunda buna ‘dur’ demeliyiz. Muhtar geliştirdiği projeyi belediyeyle hayata geçirmeli.
"İşsizlik 8 milyonu aştı"
21. yüzyılın Türkiye’sinde kişi başına aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyondan fazla. Bununla nasıl geçinilir? 2 bin TL’nin altında emekli aylığı alanların sayısı 6 milyondan fazla. Emekli için ikramiye konusunda ısrar etmeseydik o bile olmayacaktı. Bu emekli nasıl geçinecek? Bin TL’nin altında alan 847 binden fazla kişi dul ve yetim aylığı alıyor. İlk 9 ayda elektrik borcunu ödeyemeyen 3 milyondan fazla. Kışın ortasında elektrik borcunu ödeyemeyen babanın halini düşünün. Aynı dönemde doğalgaz faturasını ödeyemeyen kişi sayısı 710 binden fazla. İşsizlik 8 milyonu aştı.
“Öğrencinin yemeğiyle mi tasarruf yapıyorsunuz?”
‘Kanal İstanbul yapacağız’ hangi parayla yapacaksın aç çocuğun karnını doyurdun mu, işsize iş buldun mu, çiftçiye destek verdin mi? Birlikte mücadelenin, Türkiye sorunlarına birlikte çözüm üretmenin öneminin farkına varmalıyız. Sağ ile sol ile alakası yok bunun. İnsana hizmet ediyorsan en değerli siyasetçi sensin, insana değil birilerine hizmet ediyorsan bu olmaz. İstanbul Üniversitesi’nde olaylar var son günlerde. Bu çocukların yemeklerini kesiyorlar. Bunlar bu memleketin çocukları. Tasarruf yapa yapa öğrencinin yemeğine mi sıra geldi..
"Türkiye Ortadoğu'da hakemdi"
“Türkiye Ortadoğu’da hakem konumundaydı. Orada sorun çıkarsa Türkiye’nin kapısını çalarlardı. Türkiye taraf oldu, hakem konumunu kaybetti. Şimdi çocuklarımızı Libya’ya gönderiyorlar! Devleti yönetenlerin kendi tarihlerini bilmesi lazım.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağını Cumhurbaşkanı, vali, büyükelçi taşır. Ayakkabı-çikolata kutusunda rüşvet alan birini büyükelçi tayin ederseniz Türkiye’ye nasıl bakarlar?
“Ortadoğu’da yeni bir kanlı sayfa açılabilir”
“Kasım Süleymani öldürüldü, İran’ın önemli bir askeri, Ortadoğu’da etkin bir kişiydi. Ortadoğu’da yeni bir kanlı sayfa açılabilir. Türkiye’nin Ortadoğu politikasının 180 derece değiştirip barış eksenli bir çizgiye oturtması gerekiyor. Ortadoğu bir bataklıktır. Hiçbir hükümet Ortadoğu bataklığına girmemiş, hakem olmuştur.
“Bataklıktan tehlikeli sinyaller geliyor. Dünya diken üstünde. Bu konuda dikkatli ve tutarlı bir politikaya ihtiyaç var. ABD’nin de yaptığı yanlıştır. Bir ülkenin komutanını öldürmek diplomasiyi yok etmek, ülkeler arası bir çatışmaya zemin hazırlamaktır. Çatışma en son başvurulacak şeydir.” (RT)