Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığını ve yeni yönetimin oluşumunu değerlendiren Doç. Dr. Kadriye Bakırcı, yaşanan heyecanı sosyal devlet ve sosyal politikalara yapılan vurguyla ilişkilendiriyor.
CHP'nin "üçüncü yol" görüşünden ve İngiliz İşçi Partisi'nin çizgisinden etkilenerek 1970'lerdeki sol söyleminden liberal politikalara kaydığını hatırlatan Bakırcı, "Sosyal devlet ilkesinin yerleşmediği bir ülkede bunu savunmak hataydı. Kılıçdaroğlu şimdi bazı sembolleri kullanarak sol tabana 'Buradayız, geliyoruz' mesajı vermek istiyor" diyor.
Sol söylemi kullanarak oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) liberal politikaların uygulayıcısı olduğunu, CHP'nin ise sosyal politikalar konusunda siyaset geliştirmek yerine günlük atışmalarla yaptığını hatırlatan Bakırcı'ya göre bu yeni tutum, AKP'ye karşı yeni bir sürece de işaret ediyor.
Sosyal politikalar en çok kadınlara lazım
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Bakırcı, neoliberal politikalardan en büyük zararı kadınların gördüğünü, sosyal devlet ilkesine de en çok kadınların ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
"Türkiye'de çalışanların yüzde 50'si kayıt dışı ve kadınların oranı erkeklerden çok yüksek" diyen Bakırcı, Kılıçdaroğlu'nun merdiven altı atölyelerde çalışan kadınların güvenceli iş koşullarına kavuşturulacağına dair sözlerini çok önemsiyor.
Sendikalar, gençler, çocuklar, LGBT bireyler ve engelliler yoktu
Bakırcı, Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında cinsiyet ayrımcılığına, kadın cinayetlerine, LGBT bireylere, kadına yönelik şiddete, sendikal haklara, çalışma hayatında yaşanan ayrımcılığa, çocuk işçiliğine, TMK mağduru çocuklara, engellilere değinmeyişini eleştiriyor:
Çalışma mevzuatı: Çalışma mevzuatı, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçirilip yeniden düzenlenmeli.
TMK mağduru çocuklar ve çocuk işçiler: Çocuk işçiler ve TMK mağduru çocuklar için somut adımlar atılmalı, mevzuat değişikliği yapılmalı.
Engelliler: Engellilerle ilgili mevzuat değişikliği gerçekleştirildi ancak uygulanmıyor.
Sendikalar: Sendikalarla sıkı bağlar kurulması çok önemli. Hem işçi hem de memur sendikalarıyla ilgili mevzuat ILO sözleşmesiyle paralel hale getirilmeli, sendikal toplu iş sözleşmesi ve grev hakları önündeki engeller kaldırılmalı.
Kadınlar ve gençler: Parti Meclisi oluşturulurken yüzde 20 kota uygulanması yetmez. Uluslararası belgelerde kotanın alt limiti yüzde 30 olarak belirleniyor. Ayrıca genç kotası uygulanması da gerekiyor.
Evde çalışan kadınlara maaş değil emeklilik sigortası ve kreş
CHP'nin gündeme getirdiği "evde çalışan kadınlara maaş bağlanması" projesini Kılıçdaroğlu'nun da benimsediğini hatırlatan Bakırcı, bu tutumu da eleştiriyor:
"Evde engelli, yaşlı, çocuk bakımı yapan kadınlara gelir bağlandığında, kadınlar sosyal hayata ve çalışma yaşamına katılmıyor. Bunun yerine evde çalışan kadınlara devlet tarafından emeklilik sigortası yapılması, her mahalleye bir kreş açılması, var olan kreşlerin standartlarının yükseltilmesi çok daha önemli ve anlamlı olurdu."