* Fotoğraf: Aytaç Ünal - Ankara / AA
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde eğitim konulu basın açıklaması yaptı.
Salgınla birlikte eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin ve sorunların daha da görünür olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu sorunların nasıl aşılabileceği, kısa sürede neler yapılabileceği konusundaki düşünceleri ifade etmek için bu basın toplantısını düzenlediklerini söyledi.
Konuşmasından satırbaşları şöyle:
“3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yok”
“Zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı olan öğrencilerden devlet okullarına giden, kaydını yapan öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yoktur.
“Ayrıca devlet okullarına giden öğrencilerden 754 bin 429 öğrencinin de evinde televizyon yok ve biz uzaktan eğitim, EBA dediğimiz uzaktan eğitimi yapıyoruz. Televizyonu olmayan bir öğrenci nasıl eğitim alacak? Sayı 1-2 olsa, 5-10 olsa, 1000-2000 olsa anlarım, 754 bin 429 öğrencinin evinde televizyon yok.
“Pandemi koşullarına uygun eğitim için en az 57 bin 340 yeni dersliğe ihtiyaç var. Ayrıca pandemi koşullarına uygun eğitim için 92 bin 165 yeni öğretmene ihtiyaç var. Hem dersliğe hem öğretmenlere pandemi koşullarına uygun olarak eğitim yapılması için ihtiyacımız var."
Eğitim için öneriler
Kılıçdaroğlu, eğitim konusunda getirdikleri önerileri şöyle sıraladı:
“Milli Eğitim Bakanlığına gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalıdır.
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi hayat boyu öğrenme merkezi yani İSMEK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi hayat boyu öğrenme merkezi yani BELMEK binalarının çocuklarımızın pandemi koşullarına uygun eğitim almalarına katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının kullanımına tahsis etmeye hazırlar.
“Üniversitelerin 2020-2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerinin özellikle derslik, amfi ve konferans salonu gibi alanlarının doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına tahsis edilmesi gerekir.
“Yeni dersliklerin hizmete girmesiyle çocukların eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması yapılmalı.
“Siyasi otorite, salgın meselesiyle kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine son vermelidir. Öğretmen öğretmendir, hepsinin kadroları verilmelidir
“Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığına en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personeli alımı yetkisinin verilmesi gerekir.
“Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcısı kurumların maliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var, böyle bir para var. Eğer bu para heder edilmediyse bunun için kullanılmalıdır.
“Her hanede öğrencinin yararlanacağı dizüstü, masa üstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı, bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Evrensel Hizmet Fonu'ndan karşılanmalıdır.” (AS)