* Fotoğraf: CHP Fotoğraf Servisi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 13 Ekim'e kadar devam edecek ABD ziyaretlerine başladı.
CHP lideri, dün (10 Ekim) ziyaretinin ilk gününde Türkiyeli öğrenciler, bilim insanları ve ekonomistler ile bir araya geldi.
Kılıçdaroğlu, ABD temasları kapsamında önce Boston'daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü (MIT) ziyaret etti. Enstitüde incelemelerde bulundu.
Kılıçdaroğlu, burada Fizik Mühendisi Dr. Canan Dağdeviren, MIT Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson, kimya mühendisi Dr. Bob Langer, MIT Nükleer Enerji Bölümünde görevli akademisyen Dr. Bilge Yıldız, biyomedikal mühendisi Dr. Mehmet Toner ile bir araya geldi.
Harvard Üniversitesi'nde tıp doktoru ve bilim insanı Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile de görüşen CHP lideri, MIT'de gerçekleştirdiği ziyaret ve incelemelerin ardından, ekonomist Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde buluştu.
"Görevden alınan akademisyenler geri dönmeli"
Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretleri kapsamında Harvard Üniversitesi ve MIT'de okuyan Türkiyeli öğrencilerle de bir araya geldi.
MIT'deki öğrencilerle görüşen CHP lideri, buradaki öğrencilere, "Sizlere Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin selamını getirdim" dedi.
Kılıçdaroğlu buradaki konuşmasında özetle şunları söyledi:
"(Türkiye'deki) Üniversiteler sayısal olarak fazla. Ama gerçek anlamda üniversite sayısı çok az. ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul ve Ankara üniversiteleri gibi sayılı üniversiteler var.
"Bunların yanında özel üniversiteler var; Koç gibi, Sabancı gibi, Bilkent gibi. Bunlar da iyi üniversiteler. Nitelikli eğitim veriyorlar.
"Ama bunun dışında, var olan üniversitelerin büyük kesiminin, belki Anadolu'daki üniversitelerin büyük bir kesiminin belki adı üniversite ama gerçek anlamda üniversite değil.
"Büyük sorunlar var. Kars'ta mesela, bir toplantıya gittiğimde, tıp fakültesinden bir hoca, aynen şunu söyledi: 'Evet burada Tıp Fakültesi var ama, burada temel görevimiz hastaları Erzurum'a sevk etmek'.
"Nasıl düzelir? Öncelikle kontenjanları planlamak ve sınırlamak gerekiyor. Üniversitenin gerçek anlamda üniversite olabilmesi için gerçekten de düşünsel özerkliğin, bilimsel özerkliğin, mali özerkliğin...
"Görevinden atılan çok sayıda üniversite hocası var. Bunların yeniden üniversitelerine dönmelerine gerekiyor.
"Bizim düşündüğümüz bir şey daha var. Her yıl 10 bin öğrenciyi yurt dışına, doktora ve master'a göndermek. Sanattan, kültürden, tıptan... Her alandan 10 bin öğrenciyi yurt dışına göndermek. Ve onlara ciddi olanaklar sağlayarak, onların tekrar Türkiye'ye dönmelerini sağlamak."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boston'da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson ile görüştü. CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra MIT'de öğrenim gören Türk öğrenciler ile öğle molasında bir araya gelerek sohbet etti. pic.twitter.com/8t2j33dwi6
— CHP Fotoğraf Servisi ???????? (@CHPfotograf) October 10, 2022
"Kasım ayında herkes her şeyi duyacak"
Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretleri sırasında 'İrfan Değirmenci ile Halk Ana Haber'de gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. ABD'deki temasları hakkında konuşan CHP lideri, "Seyahatim siyasal hiçbir içeriğe sahip olmayacak. ABD'de hiç siyasi görüşme istemedim. Önerileri ise reddettim. Etrafımdaki tüm kurmaylarım, buna şaşırdılar elbet. Ama ben kararlıyım" dedi.
Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
"Bu yolculuk ilk durak. İngiltere ve Almanya'da da çok değerli isimlerle, dünyaya anlam ve değer katan kişilerle buluşacağım.
"Bu çalışmalar bitince tüm Türkiye'ye açıklayacağım yapısal reçeteyi. Bu reçeteyi herkes görecek. Hem daha sağlıklı hem daha refaha ulaşan bir yapıyı inşa etmeye çalışacağız. Sadece biraz sabır rica ediyorum. Kasım ayında herkes her şeyi duyacak.
"Burada çok önemli buluşmalar ve ülkemize dair vizyonumuza değer katacak çalışma ziyaretleri gerçekleştiriyoruz." (SD)