"Hukuki süreç sonunda kanıt bulunamadığına hükmedilirse KPSS'de kopya çekildiği şaibesi ortadan kaldırılamayacak; iddiaları ciddiye almayan ÖSYM ve MEB yöneticileri sınıfta kaldı."
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen) Başkanı Zübeyde Kılıç, kopya çekildiği iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili yaşanan süreci bianet'e değerlendirdi.
Yöneticiler sınıfta kaldı
İddialarla ilgili soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından davet edildiklerini anlatan Kılıç, şunları söyledi:
"Savcılık, iddiaları kamusal suç duyurusu kabul ederek soruşturma başlatmış. Savcılık bizi davet etti. Olayı geniş kapsamlı soruşturduklarını, bireysel başvurular da dâhil bütün başvuruları kabul ettiklerini söylediler. İddia sahibi öğretmen adayları, savcılığa başvursunlar.
"Soruşturma ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın, bu problemleri olan bir süreç. Soruşturma sonunda 'kanıt bulunamamıştır' denirse bu şaibe hiçbir zaman ortadan kalmayacak. İddialar kanıtlanırsa soruları çalanların kim olduğunun tespit edilmesi zor olacak. Sınav bu durumda yenilenmek durumunda kalacak, atama takvimi gecikecek. Anında müdahil olunsaydı, ilk günden sağlıklı ve ikna edici çalışma başlasaydı mesafe alınmış olurdu. İlgili kurum yöneticileri sınıfta kaldı."
MEB iddiaları ciddiye almıyor
Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kopya iddialarına rağmen, 31 Ağustos'taki öğretmen atamalarının iptal edilmeyeceği kararını bildirdiği açıklamasının ise "zihniyeti ortaya koyduğunu" belirtti. Kılıç şöyle devam etti:
"Bakanlığın atamalara ilişkin açıklaması, olayın boyutları düşünüldüğünde, kurum ciddiyetine denk düşmeyen bir açıklamadır. Bu açıklama iki şekilde okunabilir. Bir; MEB iddialarının doğru olmadığı noktasında kesin yargıya sahiptir. İki; olayı önemsememektedir.
"Bakanlığın, süreci ciddiyetle ele aldıklarını Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile birlikte oluşturulacak bir acil durdum masasında süreci bütün boyutlarıyla değerlendireceklerini ve öğretmen atamaları gerçekleşmeden önce sorunu tanımlamaya çalışacaklarını ifade etmesi gerekirdi.
"Bu biçimiyle atama gerçekleştirilmesi hem atanan öğretmenleri şaibe altında bırakacak hem de iddia sahiplerinde ciddi bir infial yaratacaktır. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, inceleme yaptıklarını açıkladı ama nasıl bir araştırma yapılıyor, incelemeyi yapan YÖK gerekli donanıma sahip mi, bilmiyoruz. Ne yazık ki yetkililer de bu konuda suskun." (SP)