Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması 200'den fazla üyesine siyasi yasak getirilmesi talebiyle açılan davayı esastan görüşmeye bugün devam ediyor.
Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, dün (8 Aralık) başlayan ve yaklaşık 12 saat görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, 11 Aralık Cuma gününden önce bir karar çıkmasının mümkün olmadığını söyledi.
Kılıç, davayı açan Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sunduğu 141 kanıtı değerlendirmeye başladıklarını, dava sonuçlanana kadar her gün toplanacaklarını dile getirdi.
Türk:Cuma bile erken
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk de, bu bilgi üzerine, "Cuma günü bile erken" diyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Türk, dün Meclis'teki grup toplantısında yaptığı konuşmada, partinin kapatılmasının Kürt halkına demokratik siyaset kanallarının kapatılması anlamına geleceğini, Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar olacağını söylemiş; "Hiçbir hukuki ilke, yok edilmeye çalışılmış bir halkın demokratik istemlerini ilk kez Meclis çatısı altında açıkça dile getiren bir partinin kapatılmasını meşru göremez, gösteremez" demişti.
Türk, Anayasa Mahkemesi'nin partiyle ilgili kapatma kararı vermesi halinde parlamentoda kalmayacaklarını tekrarladı; "Fakat şu da çok iyi bilinmelidir ki, demokratik siyasetten, barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız. Mücadelemizi halkımızın içinde ve demokrasi güçleriyle birlikte sürdüreceğiz" diye konuşmuştu.
11 üyeden yedisinin oyu gerekiyor
Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az yedisinin oyu gerek.
Anayasa Mahkemesi 1963-80 arasında 8, 1980'den sonra 16 siyasi parti hakkında kapatma kararı verdi.
Dava 2007'den beri sürüyor
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007'de hazırladığı ve Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, DTP'nin kapatılmasını ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesini istemişti. Yalçınkaya, Aralık 2007'de DTP için tedbir konmasını istemiş, ancak mahkeme bunu reddetmiş ve parti 29 Mart 2008 yerel seçimlerine katılabilmişti.
DTP ön savunmasını şubatta vermiş, "davanın siyasi olduğu" tezini savunmuştu. Haziran 2008'de verdiği yazılı savunmada iddianamedeki 149 eylemden 129'unun ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında olduğunu, kanıt olarak gösterilen bazı haberlerin de hukuksal olarak kanıt oluşturamayacağını yazmıştı. Savcı Yalçınkaya hazirandaki sözlü açıklamasında taleplerini yinelemişti.
DTP Eylül 2008'de sözlü savunmasını sunmuştu.
Dava bu tarihten beri, mahkeme raportörlerinin raporlarını yazmasını bekliyordu. Raportörlerin raporunu sunmasının ardından Mahkeme esasa dair görüşmelere başladı. (TK)