Deklarasyonun "Kadın ve İstihdam" başlıklı bölümünde, AB'ye tam üyelik süreciyle bağlantılı olarak Türkiye'de kapsamlı bir kadın istihdam politikası ve Ulusal İstihdam Stratejisi hazırlanmasının gerekliliğine işaret ediliyor.
Deklarasyonu Olson, Kutadgobilik ve Kılıç hazırladı
KİK kadın erkek eşitsizliğinin kadın istihdamına olumsuz etkileri bulunduğunu söyleyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) "Kadın Erkek Eşitliği Daimi Komisyonu"nun kurulmasını tavsiye ediyor.
KİK eşbaşkanı Jan Olsson, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk İş) Genel Başkanı Salih Kılıç'ın tarafından hazırlanan "Kadın ve İstihdam" konulu deklarasyonda, hükümete yönelik çeşitli tavsiyeler bulunuyor.
Kadınların çalışma yaşamındaki sorunları yasalardan değil
Toplumda kadına verilen rolün aile içinde ve özellikle kırsal kesimde ücretsiz emek olduğuna vurgu yapan KİK, kadınların çalışma yaşamındaki sorunlarının, yasalardan çok ekonomik ve sosyal nedenlerden kaynaklandığı görüşünde.
KİK bu nedenle mevcut önyargıların değiştirilmesini gerektiğini; kamu makamları, sosyal ortaklar ve kadın kuruluşlarıyla diğer sivil toplum kuruluşları (STK) ve medyanın desteğine işaret ediyor.
Kırsal kesimdeki kadınların eğitimi, kadınların istihdam piyasasına girmesi ve yerel yönetimlerle birlikte yerel inisiyatiflerde de yer almaları imkanını geliştirmesi üzerinde duruyor.
Kadın erkek eşitliği AB'yle uyumlu hale getirilsin
Türkiye'nin kadın erkek eşitliği politikalarının AB ülkelerinin politikalarıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiğine işaret eden KİK, kadın ve istihdam alanında önemli güçlükler kadar fırsatların da olduğu görüşünde.
Cinsiyete dayalı ayrımcılığın işgücü pazarında önemli ölçüde yaygın olmasına dikkat çeken KİK nesnel bir iş sınıflandırma sisteminin oluşturulmasını istiyor:
"Farklı istihdam ve çalışma koşullarında her türlü ayrımcılıkla mücadele edilmesi için Çalışma Yasası'nın kapsamı da genişletilmeli" diyor.
Ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri önemli
KİK "Kadın ve İstihdam" adlı deklarasyonda kadınların işgücüne etkin katılımının, "Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından büyük önem taşıyor" diyor.
Ayrıca KİK, bu raporun hazırlanmasına katkıda bulunan kadın örgütleri ve diğer olası kadın örgütleriyle çalışmaya devam edeceğini belirterek, "kadın örgütlerinin sürekli temsilini" istiyor.
Toplantıya kadın örgütlerinin oluşturduğu Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) adına Kadın Dayanışma Vakfı'ndan Serap Güre, Kadın Adayları Değerlendirme ve Eğitme Derneği ( KA.DER) ve Kadın Girişimciler Derneği'nden (KAGİDER) Aysun Sayın ve Kadının İnsan Hakları (KİH) Yeni Çözümler'den İpek İlkkaracan Ajas katıldı.(AD/KÖ)
(*)Türkiye-AB Karma İstişare Komisyonu Kayseri deklarasyonu tam metni için tıklayınız.