Güre, Karma İstişare Komitesi'nin (KİK) toplantısının 3-14 Temmuz'da yapıldığını belirterek toplantının değerlendirmesini bianet'e yaptı.
KİK'de kadın örgütleri de temsil edilecek
Güre KEİG olarak katıldıkları bu ikinci toplantıda, KİK'de kadın örgütlerinin temsil edilmesini istediklerini söyledi.
"Önerimiz olumlu karşılandı. Ancak KİK'in sonuç deklarasyonunda bu önerimizin somutlaşmadığını taslak raporda kadın örgütü temsiliyetimizin KİK üyeliği olarak geçmediğini gördük.
"Ortak açıklama 23. madde: `KİK bu raporun hazırlanmasında katkıda bulunan kadın örgütleri ve diğer olası kadın örgütleri ile çalışmaya devam etmek niyetindedir ve kadınların daha iyi ve sürekli temsilini istemektedir. Bu aynı zamanda kadın çıkarlarının da KİK'in genel çalışmaları içerisinde yer almasını kolaylaştıracaktır' diye tanımlandığını öğrendik. Şimdi resmi olarak daimi üye olarak temsil için başvuru yapacağız."
Kadın ve İstihdam Raporu tartışıldı
Güre toplantıya KEİG bileşenlerinden, Kadın Adayları Değerlendirme ve Eğitme Derneği ( KA.DER) ve Kadın Girişimciler Derneği'nden (KAGİDER) Aysun Sayın, Kadının İnsan Hakları (KİH) Yeni Çözümler'den İpek İlkkaracan Ajas ve KADAV'dan kendisinin katıldığını söyledi.
Güre "Kadın ve İstihdam Rapor" için ilk sözleri Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk İş) Genel Başkanı Salih Kılıç'ın alarak, görüşlerini açıkladıklarını belirtiyor.
İlkkaracan Ajas'ın toplantıda KEİG adına bir konuşma yaptığını belirten Güre "Kadın örgütleri için önemli noktalar bir kez daha vurgulandı. Kadının çalışma yaşamındaki sorunları dile getirdi. Aynı zamanda KİK'te kadın örgütlerinin temsil edilmesi yolunda önerimizi ayrıntılarıyla anlattı" dedi.
KİK'te tartışılan konular
Güre toplantıda "Kadın ve İstihdam Raporu"nun da dışında tartışılan konuların başlıklarını şöyle özetledi:
Katılım müzakerelerinin seyri ve sivil toplum kuruluşlarını katılımı, Lizbon Stratejisi bağlamında ekonomik gelişme raporu, İş Kanunu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi konulu rapor, Sivil Toplum Diyalogu ve Vize Prosedürleri.
KİK katılımcıları
Güre toplantıda Baş müzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Türkiye'nin AB müzakereleri sürecinde geldiği noktayı anlattığını belirterek, diğer konuşmacılar hakkında bilgi verdi.
Türkiye-AB KİK Eş-Başkanları Şemsi Bayraktar ve Jan Olson ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Maria Serenius, AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, Avrupa Bölgeler Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Roger Kaliff, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Türk Delegasyonu Başkanı Aydın Dumanoğlu ile Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Başkan Yardımcısı Dimitrios N. Dimitriadis olduğunu söyledi.
KİK nedir?
Türkiye - AB Karma İstişare Komisyonu (KİK) Türkiye ve AB olmak üzere iki ayağı olan, hükümet dışı örgütlerden oluşan komisyon. Türkiye'nin AB müzakereleri sürecinde Türk hükümeti ve AB resmi kurumlarına öneriler ve tavsiyelerde bulunan bir mekanizma.
İşveren kuruluşları - işçi sendikaları - diğer ilgi alanları olmak üzere üçlü bir yapıya sahip. Bu üçlü yapı AB Komisyonunun sivil müdahili olan European Economic and Social Council (EESC)'nin yapısı ile uyumlu.
Türkiye-AB KİK'in Avrupa ayağı da EESC'ye üye örgüt temsilcilerinden oluşmakta. Türkiye-AB KİK 1995'te kurulmuş; aday ülkeler arasında ilk kurulan KİK; onu takiben adaylık sürecindeki diğer ülkelerde de kurulmaya başlıyor; bugün müzakere sürecinden geçen çoğu aday ülkede var; ancak Türkiye bu konuda önderlik yapmış. (AD/EÖ)