* Fotoğraf: Pirha.
Bingöl'ün Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbey, Maltepe, Aysaklı ve Mirzikan köylerinde yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı bir araya gelen emek örgütleri, çevre aktivistleri ve köylüler maden sahasına yürüdü.
Bazı yurttaşlar, Kiğı'da gerçekleştirilen basın açıklaması için İstanbul'dan Bingöl'e 20 saatlik otobüs yolculuğu yaptı.
Açıklamada "Ekolojik kırıma hayır. Sen kâr edeceksin, çeri çöpü bize kalacak. Yağma yok", "Toprağın üstü altından daha değerlidir, doğamızı yok etmeyin" pankartları açıldı.
TIKLAYIN - Peri Vadisi Çevre Platformu: "Bingöl'de maden ocağı istemiyoruz"
Kiğı'da bir ilk
Peri Vadisi Çevre Platformu öncülüğünde maden sahası yakınlarında yapılan basın açıklamasına TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Bingöl Barosu, BİNÇEVDER, Genç İçin Bir Saat Derneği, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi ve çok sayıda yöre derneği katıldı.
KAYY-DER Eş Başkanı Ahmet Tüzün'ün katılımcıları selamlaması sonrası çevre ve emek örgütleri temsilcileri ve milletvekilleri konuşma yaparak maden projesine yönelik tepkilerini dile getirdi.
Peri Vadisinde Maden Protestosu
— Fırat Bulut (@firat_buluttt) August 11, 2022
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi Bingöl Metal Madencilik şirketi tarafından yürütülmesi planlanan madencilik faaliyetlerine tepki gösterdi. #EkolojikKırımaHayır #perivadisinesahipçık pic.twitter.com/PNAE7JGAnJ
Projeye ilişkin açılan davanın avukatlığını yapan Barış Yıldırım, Kiğı'da ilk defa böyle bir eylemin gerçekleştirildiğini belirterek, açılan iptal ve yürütmeyi durdurma davası hakkında halkı bilgilendirdi.
Peri Vadisi'nin yok edilişi
"Maalesef Peri Vadisi dokuz HES ile yok edildi," diyen Yıldırım, söz konusu projeyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı'nın hukuka aykırı olduğunu belirterek kararın iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Yıldırım bölgede yaşayan nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban hayvanları ve koruma altına alınan bitki türlerinden bahsederek, projenin Türkiye'nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söyledi.
Açıklamada, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu da birer konuşma yaparak, projenin derhal durdurulması gerektiğini söyledi.
Açıklamada konuşanlardan biri de Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'ydu. Maçoğlu, alandaki yoğun güvenlik tedbirlerini eleştirerek "Halkın güvenliğini sağlaması gerekenler, şirketlerin güvenliği için burada. 1990'lı yıllarda köylerin boşaltılması bunların habercisiydi," dedi.
Ne olmuştu?Bingöl'ün Kiğı ve Adaklı ilçelerinde bulunan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe köyleri ve Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan mezralarını kapsayan 464 bin 149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan Kurşun-Çinko-Kompleks Cevher Maden Ocağı Projesi için 2011 yılında çalışmalara başlanmıştı. Şirket, 2014 yılında üç hektarlık alan artışı yapılarak toplam ÇED alanının 24.75 hektara çıkartılması için Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmuş ve "ÇED Gerekli Değildir" belgesi almıştı. İptal kararı, çevre ve emek örgütleriyle yurttaşların tepkilerine rağmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje için 10 Haziran 2022'de yine "ÇED Olumlu" kararı verdi. |
* Kaynak: Pirha, Yeşil Gazete.
(TY)