Fotoğraf: Lavrov ve Kuleba savaştan önceki günlerde/photothema.gr
Rusya'nın Ukrayna istilası sürerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bugün Antalya'da bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine yapılacak üçlü zirve öncesinde görüşmenin gerçekleşeceği Belek bölgesinde güvenlik önlemleri alındı.
Türkiye'ye Ukrayna krizinde "arabuluculuk" rolü biçen Erdoğan'ın görüşmelerin "ateşkes anlaşması"na varılmasına yardımcı olabileceği. beklentilerine karşın yorumcular Lavrov ve Kuleba arasında Antalya'da bir çözüme ulaşma olasılığının çok düşük olduğunda birleşiyor.
Bu ana kadar Belarus'ta iki ülke arasında gerçekleştirilen üç tur görüşmede Moskova müzakerelere bir bakan göndermemişti
Erdoğan'ın himayesinde, "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" temasıyla 11-13 Mart'ta Belek'te gerçekleşecek Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın bir araya gelmesiyle 24 Şubat'ta başlayan Rusya istilası sonrasında iki ülke arasındaki en yüksek düzeyli temas sağlanmış olacak.
Kuleba, Facebook hesabında yayınladığı bir videoda Perşembe günü Lavrov ile yapacağı görüşmeye ilişkin beklentilerinin "sınırlı" olduğu konusunda uyardı. Görüşmelerin başarısının, "Lavrov'un Kremlin'den hangi talimat ve direktifleri almış olduğuna" bağlı olacağını söyledi.
"Büyük umutlar beslemiyorum ama elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız" dedi.
Antalya ziyareti, Batı'nın Vladimir Putin ve yardımcılarına yönelik yaptırımlarından bu yana Lavrov'un ilk yurtdışı gezisi olacak.
Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba'nın üçlü zirvesi 2015'teki G-20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Lideri Vladimir Putin gibi dünya liderlerinin ağırlandığı otelin salonunda gerçekleştirilecek. Rus ve Ukrayna heyetleri, toplantı dışında karşılaşmayacak, ayrı otellerde konaklayacaklar.
Hem üçlü zirvenin hem de forumun yapılacağı Belek bölgesine Antalya ve çevre illerden çok sayıda polis aracının geldiği, NEST Kongre Merkezi'nde salonların hazırlandığı, yayın sistemlerinin kurulduğu, görevli personelin yerlerinin belirlendiği, kongre merkezi yakınında çok sayıda ambulansın göreve hazırlandığı haber veriliyor.
Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısı için 150'si yabancı olmak üzere 334 gazeteci kayıt yaptırdı. Forumu ise 34 ülkeden basın mensupları ve medya kuruluşları takip edecek.
Antalya ziyareti, Rusya'nın Batı dünyası tarafından Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in uzun süredir görev yapan üst düzey diplomatını da hedef alan sert yaptırımlarla izole edilmesinden bu yana Lavrov'un ilk yurtdışı gezisi olacak.
Aktif tarafsızlık siyaseti
Erdoğan, Rus işgalini "kabul edilemez" olarak nitelendirmekle birlikte Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılmıyor ve hava sahasını Rus uçaklarına kapatmayı reddediyor.
AFP'nin haberine göre, Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü'nden Berk Esen, "Bu aktif tarafsızlık, Türkiye'yi diplomatik oyunun merkezine getirmeyi başardı" dedi.
Görüşmeler, son yıllarda Türkiye'nin Suriye'deki tek taraflı operasyonları ve yolaçtığı insan haklarıyla ilgili kaygılar konusunda Batı'yla ilişkileri soğuyan Erdoğan'ın konumunu yükseltmeyi amaçlıyor. Öte yandan Ankara Rusya'yla ilişkilerin bozulmasının ekonomi üzerindeki olası yıkıcı etkilerinden kaçınmak için büyük dikkat gösteriyor.
Washington Enstitüsü'nden Soner Çağaptay, iki dışişleri bakanının "tarafsız bir bölgede şahsen görüşmeyi kabul etmeleri"ni "Türk diplomasisi için büyük bir başarı" olduğunu söyledi ve AFP'ye verdiği demeçte, "Bir atılım olmasa bile bu oldukça önemli" dedi. (AEK)