DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, kıdem tazminatının rekabet gücünü arttırmak için azaltılabilecek bir ödeme türü olmadığını söyledi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın bugün (16 Eylül) Vatan Gazetesi'ne verdiği röportajda, Kıdem Tazminatının kaldırılacağı ve Kişisel Tazminat hesabının getirileceği; hükümetin önümüzdeki dönemde kurulacak yeni sistemin ana hatlarını netleştirdiğini ve dünyada da Avusturya Modeli olarak bilinen sistemin tercih edildiğini ifade edildi.
"Kıdem tazminatı rekabet gücü için azaltılamaz"
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Bakan'a verdiği yazılı yanıtta, siyasal iktidar ve işverenin "kıdem tazminatı yükü ülkemizde işletmelerin rekabet gücünü olumsuz etkileyecek şekilde yüksek" söylemine karşılık tazminatın rekabet gücünün arttırmak için azaltılmasının düşünülemeyeceği belirtildi.
"Birçok ülkede kıdem tazminatının yanında ülkemizde var olandan daha iyi sosyal koruma mekanizmaları ve kaynak aktarma sistemleri mevcut. Kıdem Tazminatı rekabet gücünü arttırmak amacıyla azaltılması düşünülen bir ödeme türü olarak ele alınamaz."
"Avusturya'da güçlü bir iş güvencesi var"
Açıklamada, Avusturya'nın kıdem tazminatından önce sendikal örgütlenme ve iş güvencesi modelinin örnek alınması gerektiği söylendi.
"Avusturya kıdem tazminatının en yerleşik olduğu ülkelerden biri. Ayrıca gelişmiş sendikal örgütlenme, etkin toplu İş sözleşmesi ve güçlü bir iş güvencesi düzeni vardır. İşveren tarafından iş akdi fesh edilen işçi, işe son verme nedeni ne olursa olsun, Kıdem Tazminatı'na hak kazanır.
Ayrıca, en az on yıllık çalışması olan işçi, emeklilik amacıyla hizmet sözleşmesini fesh ettiğinde de kıdem Tazminatı alabilmektedir. Ölen işçinin mirasçısının Kıdem Tazminatı alma hakkı bulunmakta. 20 yıl çalışan bir işçi dokuz maaş, 25 yıldan fazla çalışan ise 12 maaş ikramiyeye hak kazanmakta."
"Çalışanların yüzde 90'ı tazminat alır"
Röportajda, Bakan Yılmaz çalışanların yüzde yedisinin kıdem tazminatını alabildiğini söylemişti. Açıklamada, bu rakamın gerçeği yansıtmadığı, kayıtlı ekonomide çalışanlarının yüzde 90'ının kıdem tazminatlarını tahsil ettiği belirtildi.
"Sadece yüzde 10 iflas, konkordato gibi durumlara sorun ortaya çıkmakta. Buradaki hak kayıplarını giderecek etkin önlemler alınmalı. Kayıtdışı ekonomi üzerine gidildiğinde Bakanın ifade etmeye çalıştığı gerçek de ortadan kalkacak."
Açıklamada, işsizlik sigortasının ve iş güvencesinin var edilmesinden sonra kıdem tazminatına gerek olmadığı iddia edildiği, oysa hiçbir ülkede kıdem tazminatının iş güvencesi ya da işsizlik sigortası yerine düzenlenmediği belirtildi.
Sendikalar Türkiye'nin birçok yerinde kıdem tazminatının kaldrılmasına karşı eylem yapmıştı. (NV)