Genel-İş, 61. Hükümet Programı'nda kıdem tazminatının "kıdem tazminatı fonu"na devredilmesini öngören uygulamayı protesto etti.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Genel Hizmetler İşçi Sendikası (Genel-İş) İstanbul Şubesi'ne bağlı 250 kişi, "Kıdem tazminatı emeğimizdir, emeğimizi gasp ettirmeyeceğiz" pankartı eşliğinde sendika binasından Unkapanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne yürüdü.
Basın açıklamasını okuyan Mehmet Karagöz, kıdem tazminatının kaldırılarak işçinin "iş güvencesi"nin ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi.
"Kıdem tazminatı işçinin emek gücünün ve işteki yıpranmasına karşılık her bir yıl için aldığı 30 günlük ücretidir. Ayrıca işverenin keyfi işten çıkarmasına engel olur."
"Son sosyal hak da kaldırılmak isteniyor"
Karagöz, hükümet ve sermaye çevrelerinin kıdem tazminatı ile ilgili "çok büyük bir yüktür", "işsizliği azaltmak için çalışma koşulları esnemeli" söylemleriyle işçileri köleleştirmek istediğini söyledi.
"Ücretlerin düşük olduğu, çalışanların yüzde 75'inin asgari ücretle çalıştığı bir ülkede kıdem tazminatı işverene yük değildir. Her ekonomik krizden sonra çalışma koşulları esnetildi. Sendikal haklar kısıtlandı. Son sosyal hakkı da kaldırmak istiyorlar."
"10 yıldan önce tazminat çekilemeyecek"
Hükümetin "zaten çoğu işçi kıdem tazminatını alamıyor" ve "ekonomik kayıp olmayacak"söylemlerine şöyle yanıt verildi:
* Biz de birçok işçinin kıdem tazminatı alamadığını biliyoruz. Ama bunun çözümü, iş güvencelerini sağlamlaştırmaktan geçer. İşverenlerin kıdem tazminatı vermemek için izledikleri işten çıkarma yöntemlerini geçersiz kılacak yasal düzenlemelerden geçer.
* Mesela 1000 lira alan bir işçi bir yıl çalıştığı iş yerinden çıkarıldığında 1000 lira kıdem tazminatı alacak. Öngörülen uygulamada ise aynı maaşa yılda 360 lira yatacak, işçi bunu kesintisiz 10 yıl prim yattıktan sonra alabilecek.
* İstihdamın yüzde 46'sının kayıt dışı olduğu Türkiye'de 10 yıllık çalışma süresinin dolması çok güç.
"Fonu ekonomiye kaynak yapacaklar"
Açıklamada, hükümetin "konut edindirme yardımı, tasarrufu teşvik fonu, işsizlik sigortası" uygulamalarının amacı dışında kullanıldığı belirtilerek, hükümetin kıdem tazminatını da da bütçe ekonomisine kaynak olarak kullanacağını açıkça söylediği belirtildi.
Kitle açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.
Genel-İş'in Türkiye'nin her yerinde aynı anda başlattığı eylemlerin ilk aşaması 1 Ekim'de açılan Meclis'i harekete geçirmek.
Sendika değiştirme baskısına karşı eylem yapan ve polis müdahalesine uğrayan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı Belediye-İş işçileri temsilcisi de eyleme destek verdi. (NV)
* Fotoğraflar: Gülfem Karataş