Taslağın gazetecilerin de fon kapsamına alınmasını öngördüğüne dikkat çeken İpekçi, "Düzenlemeyle, kıdem tazminatına tavan getiriliyor. Kazanılmış hakları "koruyacak" madde ise, koruma değil kazanılmış hakların eritilmesinden başka bir anlam ifade etmiyor" dedi.
Taslak metinleri
Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu'na dahil edilmemeleri için gazetecilere her türlü çabayı derhal göstermeleri çağrısı İpekçi, yasadaki kazanılmış haklarla ilgili hükümleri şu şekilde sıraladı:
* Bu kanun, (Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu) yürürlüğe girdiği tarihten önce işyerinde çalışmış veya halen çalışmakta olanların yürürlük tarihinden önceki sürelerine ait kıdem tazminatlarından 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14., 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 20. ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun'un 6. maddelerindeki esaslara göre doğrudan işverenler sorumludur.
Bu durumda olanlar ile yürürlük tarihinden sonra ilk defa veya yeniden iş sözleşmesi yapılarak çalıştırılanların yürürlük tarihinden sonraki çalışma süreleri için Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu hükümleri uygulanır.
İpekçi: Kazanılmış haklar belirsiz
TGS Genel Sekreteri İpekçi, yasa taslağındaki bu düzenlemeyi hatırlattıktan sonra şu tespitlerde bulundu:
* Anlaşılıyor ki, kazanılmış hakların hangi ücret üzerinden korunduğu belli değildir. Kanunun yürürlük tarihindeki ücret mi, yoksa kişinin işyerinden ayrıldığı tarihteki son ücreti mi?
Sözleşmeler yok mu sayılıyor?
* Yukarıdaki ifadenin sözünden anlaşılan, kanunun yürürlük tarihindeki ücret üzerinden hesaplanan tazminat miktarının ödeneceği yönündedir.
* Ayrıca bu hüküm, özel sözleşme ya da toplu sözleşmelerle belirlenmiş esaslara göre hesaplama yapılmasından söz etmiyor, doğrudan doğruya kanunun 6. maddesindeki esaslara göre işverenin sorumlu olacağını belirtiyor. Bu konuda da tam bir açıklık bulunmamaktadır.
"Gazeteciler Fona dahil edilmemeli"
* Gazetecilerin, Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu'na dahil edilmemesi için herkes, tek tek, etkili olabileceği isimler üzerinde, her türlü çabayı derhal göstermelidir.
* Kısmi koruma sağlayacak kimi düzenlemeler için pazarlığa girişilmesi kıdem tazminatıyla ilgili hakların tümden yok olmasına yol açacağı bilinmelidir.
* Bu kanun taslağı, Meclis'e sevk edilmeden hatta Bakanlar Kurulu'na gelmeden önce düzeltilmelidir. Çünkü Meclis'te düzeltmeye çalışmak çok daha zor
olacaktır. (EÖ/BB/NK)