Burdur’un Gölhisar ilçesinde 2016 yılında tamamen yıkık halde bulunan anıtsal çeşmenin restorasyonu tamamlandı.
Milattan önce 189 yılına tarihlenen kentte milattan sonra 23 yılında gerçekleşen depremin ardından inşa edildiği tahmin edilen çeşme çeşitli dönemlerde yapılan ekleme ve değişikliklerle oldukça uzun bir süre kentte gösterişli bir su anıtı olarak hem kentin görselliğini arttırmış hem de su ihtiyacını karşıladı.
arkeofili.com'un haberine göre, 3 farklı kullanım evresine sahip olan çeşme sütunlar, kabartmalı frizler ve heykellerle süslenmiş olup, merkezinde blok örgü ile oluşturuldu ve orta noktasına su sistemi döşenen yuvarlak bir gövde ve yine bunu çevreleyen, biri içte biri dışta olmak üzere daire formlu iki havuzdan oluşan bir yapıdan oluştu.
Blok örgü merkezdeki yuvarlak gövdesi ise sütunlarla taşınan konik bir çatıyla kapatılmıştır. Arkeolojik bulgulara göre çeşmenin aynı işleviyle Erken Bizans Çağı’na tekabül eden MS VII. yüzyıl sonlarına kadar kullanıldığı tahmin ediliyor.
2016’da gerçekleşen kazılar sonucunda temel seviyesine dek yıkılmış olarak ortaya çıkarılan çeşme, “Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun” onayı ; Burdur Valiliği ana sponsorluğu ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile Türk Tarih Kurumu’nun sağladığı desteklerle 2022 yılında başlayan çalışmalar ile konik çatısının bir kısmı haricinde toplam 168 orijinal mimari eleman kullanılarak restore edildi.
2023 yılı Mayıs ayında tamamlanması hedeflenen çeşmeye su hattı döşenerek asıl işlevine uygun olarak kullanılabilmesi amaçlanıyor.
(ES/EMK)