İncirli'nin Türkiye'yi eleştiren iki yazısında dolayı takibata uğradığını açıklayan EFJ Genel Sekreteri Aidan White, 20 Nisan'da yaptığı açıklamada, Türk yetkililerinin ilk kez bir Kıbrıslı Türk gazeteciye kalkıştığını bildirerek, karar kınadı.
White: Amaç, özgür tartışmayı bastırmak
White, "Bu, bağımsız gazetecilerin gözünü korkutmak ve kamuoyunda özgür tartışmanın baskı altına alınmak için yapılan planlı bir girişimdir" dedi.
Türkiye Başsavcılığı, Londra'da yaşayan ve "Afrika" gazetesine yazan İncirli'ye dava açılabileceğini açıkladı. Dava haberi, Kuzey Kıbrıs yetkilisi Ferdi Sabit Soyer'in, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti'ne, "Polis, Serhat İncirli'nin adresini tespit etmek için ailesini sorguladı" demesiyle öğrenildi. Haber, Kıbrıslı Türk gazeteciler arasında tepki topladı.
Gazete temsilcilerinden Şener Levent, konuyu köşesine taşıyarak eleştirdi ve davanın, "Muhaliflere yönelik sindirme girişimleri açısından bir değişim yaşanmadığını ve rejimin tehditlerinin sürdüğünün bir göstergesi" olduğunu yazdı.
"Orhan Pamuk gibi mi yargılayacaksınız?"
Yazısında Levent, Serhat İncirli'nin Türkiye'de yazar Orhan Pamuk gibi yargılanıp yargılanmayacağını merak ettiğini de ifade etti.
Son gelişmeler dikkate alındığında Türkiye yetkililerinin yazar İncirli'ye yönelik yaklaşıma bir anlam veremediklerini bildiren EFJ temsilcisi White, suçlamanın geri alınmasını talep etti.
Türk yetkililerden basın özgürlüğünün temel ilkelerine saygı göstermeye çağıran White, İncirli'nin yaşadığı Londra'dan adadaki evine dönmeyi seçmesi halinde yazarın güvenliğinden endişe edeceklerini de açıkladı.
İncirli'nin ne Türkiye'de ne de Kuzey Kıbrıs'ta kovuşturmaya uğramamasını talep eden White, adada ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısı yapan Kıbrıs Gazeteciler Sendikası'nın çağrısına destek verdi.
"Gazeteye yönelik baskılar ilk değil"
Gazeteci Şener Levent de, 2001 yılında "Güney Kıbrıs lehinde casusluk yaptığı" iddiasıyla tutuklanmış, ulusal ve uluslararası basın özgürlüğü örgütlerinin tepkileri üzerine kısa süre sonra serbest bırakılmıştı.
Gazete yazarları yüzlerce soruşturma ve kovuşturmaya uğrarken, gazetenin basıldığı yayınevi de iki kez bombalanmıştı. (EÖ/AD)