Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kuzey Kıbrıslı araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
Sevgül Uludağ, Kıbrıs'ta 1963-1974 arasında kaybolan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumların bulunmasıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor.
Uludağ’ı Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doç. Dr. Anna Agathangelu Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterdi.
Yazdığı gazetelerden ortak açıklama
Sevgül Uludağ’ın Nobel Barış Ödülü’ne adaylığını makalelerini yayımlayan Yeni Düzen ve Politis gazeteleri yayın yönetmenleri Cenk Mutluyakalı ile Dionisis Dionisiu ortak açıklamayla duyurdu:
“Barış için yaklaşık yarım yüzyıllık aktif mücadele…”
“Gazetelerimiz hem Yeni Düzen, hem de Politis’te çalışmakta olan yazarlarımızdan, araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ, ‘kayıplar’ konusundaki çok değerli çabalarının yanı sıra, gazeteci yeteneklerini toplumsal sorunların demokratik biçimde çözümlenmesi yönünde kullanarak her iki toplumun bu hassas konuda karşılıklı anlayış geliştirmesinde oynadığı öncü rol nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiştir.
“Uludağ’ın Kıbrıs’ta barış için yaklaşık yarım yüzyıldır ortaya koyduğu aktif mücadele de bu adaylıkla onurlandırılmıştır.
“Sevgül Uludağ, Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Doçent Dr. Anna Agathangelu tarafından Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterilmiştir.
“18 yıldır kayıpları arıyor”
“1958 Lefkoşa doğumlu olan Sevgül Uludağ, 39 yıllık aktif gazetecilik hayatının son 18 yılını ‘kayıplar’ın gömü yerlerinin bulunmasına, acılı öykülerinin araştırılıp yazılmasına, her iki toplumdan okurlarını mobilize ederek olası gömü yerlerini göstermelerine ve bu insani konuya gönüllü ve insani katkı yapmalarına adamıştır.
“Bu yönde pek çok kez gerek kendisi, gerekse kurumlarımız ciddi tehditlere maruz kalmıştır. Uludağ, bu tehditlere karşı yurtsever bir duruşla, insanlığın evrensel değerlerinin savunucusu olmuştur.
“Okurları için ‘Hot Line’ kurdu”
“Sevgül Uludağ, son 13 seneden beridir kendi cep telefonlarıyla her iki toplumdan okurları için bir ‘Hot Line’ (İsimsiz İhbar Hattı) oluşturmuştur. Bu ‘Hot Line’ aracılığıyla okurları ona isimsiz olarak ihbarlar yaparak bilgi vermektedir.
“Bu bilgilerin bir kısmı gazetelerimizde yayımlanmakta, bazı bilgiler ise Kayıplar Komitesi’yle paylaşılmakta ve böylelikle uzun yıllardır devam eden suçluluk yüklü sessizlik kırılarak, toplumlarımızın bu konuda insani işbirliğinin önünü açılmaktadır.
“Birlikte başarabiliriz”
“Uludağ, her iki toplumdan ‘kayıp’ yakınlarını bir araya getirerek ‘Birlikte Başarabiliriz’ adlı örgütü kurmalarına ve acıların ortak olduğunun anlaşılması için birlikte etkinlikler yapmalarına da öncülük etmiştir.
“Yazıları ve araştırmalarıyla geçmişte ‘tabu’ olan bu konuyu son derece insani biçimde ele alarak bu konuda ilerlemeler kaydedilmesinde öncü rol üstlenmiştir.
“Sevgül Uludağ, tümüyle insani ve gönüllü biçimde Kayıplar Komitesi’ne yardımcı olmuş ve pek çok ‘kayıp’ şahsın gömü yerlerinin bulunmasına, ‘kayıp’ şahıslardan geride kalanların ailelerine defin için geri dönmelerine yardımcı olmuş ve toplumlarımızın takdirini kazanmıştır.
“Hem Yeni Düzen, hem de Politis gazeteleri, Sevgül Uludağ’ın araştırmalarına tam bir profesyonel destek vermekten onur duymaktadır.”
“İncisini Kaybeden İstiridyeler”i yazdıSevgül Uludağ'ın "İncisini Kaybeden İstiridyeler" kitabı Özel Yayınları tarafından 2006’da Lefkoşa'da basılmıştı. Uludağ’ın Yeni Düzen ve Alithia gazetelerinde yayımlanmış röportajlarından oluşan "İncisini Kaybeden İstiridyeler", Kıbrıs'ta kayıplar ve toplu mezarlarla ilgili tanıklıklara yer veriyor. Kitap, Rumcaya çevrilerek Yunanistan’da da yayımlandı. TIKLAYIN - Kıbrısın İki Yakası Kayıpları Konuşuyor TIKLAYIN - Kıbrıs'ta "Kayıp" Sözcüğü de Bölünmüş Uludağ’ın kaleme aldığı bir kitap da Amaç Yayınları tarafından basılan 1990 tarihli “Perestroyka Notları”. |
Kıbrıs’ta kayıplarKıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) verilerine göre 1963-1964 ve 1974 yıllarında Kıbrıs’ta kaybolanlara ilişkin en güncel veriler şöyle: Yapılan kazı sayısı: 1254 Kazılarda bulunan kişi sayısı: 1200 Kayıpların sayısı Rumlar: 1510 Bugüne kadar kimliklendirilerek ailelerine teslim edilenler Rumlar: 681 Kayıplarla ilgili KŞK’nin detaylı raporlamaları için tıklayın KŞK hakkında bilgi için tıklayın |
Nobel süreci nasıl işliyor?*Nobel Barış Ödülü'nü alacak kişiyi Norveç Nobel Komitesi belirliyor. Beş kişiden oluşan bu komitenin üyeleri Norveç Parlamentosu tarafından atanıyor. Komitenin başkanlığını avukat Berit Reiss-Andersen yapıyor. Üyeler arasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland; Oslo Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nde (PRIO) Kıdemli Araştırmacı Henrik Syse, bağımsız danışman, eski parlamenter, vali Anne Enger; tarihçi yazar Olav Njolstad ve dış politika uzmanı Asle Toje bulunuyor. Hiçbir kurum ya da şahış kendini aday gösteremiyor. Kimler aday gösterilebiliyor?
SüreçŞubat'ta adaylık başvuruları tamamlanıyor. Mart – Ağustos arasında adaylarla ilgili danışman incelemesi yapılıyor. Danışmanlar genellikle raporlarını birkaç ay içinde hazırlıyor. Raporlar ayrıca diğer Norveçli ve yabancı uzmanlardan da isteniyor. Danışmanların raporları sunmasının ardından Nobel Komitesi muhtemel adaylarla ilgili kapsamlı bir tartışma başlatıyor. Bu süreçte genellikle yabancı uzmanlardan adaylar hakkında ek bilgi ve güncelleme talep ediliyor. Ekim ayında kazananlar belirleniyor ve ödüller aralık ayında Norveç’in başkentiOslo'da yapılan törenle sahiplerini buluyor. Nobel Vakfı'nın yönetmeliğine göre Nobel Barış Ödülü'ne aday olanların isimleri ve adaylarla ilgili diğer bilgiler 50 yıl sonrasına kadar açıklanamıyor. Bu kısıtlama ayrıca bir ödülün verilmesiyle ilgili araştırma yapanları ve görüş açıklayanları da kapsıyor. Komite, adayların isimlerini ne medyaya ne de adayların kendilerine duyuruyor. * Bu bölümü Euronews’tan özetledik. |
Demirtaş, Kavala, Greta Thunberg…Öte yandan bu yıl Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilenler arasında 4 Kasım 2016’dan bu yana hapis olan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve 1 Kasım 2017’den bu yana hapishanede olan iş insanı, insan hakları aktivisti Osman Kavala da bulunuyor. Bir diğer aday gösterilen isim de İsveç'te başlattığı iklim hareketi tüm dünyaya yayılan 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg. |
(EKN)