Etkinlikler kapsamında, şiir dinletileri, görsel sanatlar ile ilgili sunumlar, film gösterimleri ve sanatçılar için bir sivil toplum kuruluşu oluşturulması konusunda bir söyleşi de yer alacak.
İsveç Konsolosluğunun desteği, Kıbrıslılar Bilim Eğitim Sağlık ve Dayanışma Derneğinin girişimiyle düzenlenen etkinlikler, 19, 20 ve 21 Aralıkta İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusunda gerçekleştirilecek.
Barış için sanatçıların işbirliği
İki toplumlu sanatçılar grubu, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs üçgeninde kendilerini tanıtıp, Kıbrıslı sanatçıların işbirliğini göstererek barış projesine katkı koymak istiyorlar.
Artists&Artists grubunda şairler Neşe Yaşın, Niki Marangou, Filiz Naldöven, George Moleskis, Fikret Demirağ, Griagos Charalambides, Gürgenç Korkmazel, Takis Hadgigeorgiou, George Christodoulides, Feriha Altıok, Neriman Cahit, Tamer Öncül, Zeki Ali, Michailis Papadopoulos; müzisyenler Koullis Theodorou, Acar Akalin, Dimitris Regginos, Ünal Dede, Serdar Kavaz; ressamlar Stella Aggelidou, Hikmet Uluçam, Lia Bogiatzi, Simge Uygur, Doros Irakleus, Pola Hadjipapa / McCammon, Hüseyin Özinal, Katherina Attalides; film yönetmenleri Panicos Chrysathou ve Derviş Zaim yer alıyorlar.
Grup üyeleri, Aralık 2003te İstanbulda, Haziran 2004te Yunanistanda gerçekleşecek etkinliklerde hem Kıbrısın çok kültürlü sanatını tanıtmayı hem de gelecek işbirlikleri ve etkinlikler için temaslarda bulunmayı amaçlıyorlar.
Sanatçılar, etkinliklerin, merkez-çevre ilişkileri bağlamında çevrenin genelde küçümsendiği bilinciyle, Kıbrısın kendi merkezini ve özgün kimliğini öne çıkartacağını savunuyorlar ve Üç günlük etkinlikler boyunca İstanbuldaki izleyiciler Kıbrısta sanat adına nelerin var olduğunu bir ucundan görme olanağı bulacaklardır diyorlar.
Artists&Artists İstanbul Etkinlikleri
20 Aralık Cumartesi
11.00 Toplantı
Katılımcılar:
KLYS Başkanı Peter Curman
İsveç Sanatçılar Sendikası Başkanı Johnny Ewald
* Toplantıda Artists and Artists üyeleri bir sanatçı örgütü nasıl kurulur? tartışmasını yapacaklar.
Yer: Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü
* Dışardan katılım başvuruyla.
16.30 Sanatçıların görsel sunumu
Artists and Artists sanatçılarında dört Kıbrıslı Türk ve dört Kıbrıslı Rum ressam kendi çalışmalarını dijital ortamda tanıtacaklar.
Yer: Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü
* Katılım Ücretsizdir.
21 Aralık Pazar
11.00 Film Gösterimi
Filmin Adı: Çamur (Mud)
Yönetmen: Derviş Zaim
Yer: ilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü
* Katılım Ücretsizdir.
14.00 Film Gösterimi
Filmin Adı: Duvarımız (Our Wall)
Yönetmen: Panicos Chrisanthou
Yer: Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü
* Katılım Ücretsizdir.
17.00 Şiir ve Müzik Dinletisi
Yer: Bilgi Üniversitesi, Kuştepe Kampüsü
* Katılım Ücretsizdir.
Artists&Artistsin tarihçesi
Artists&Artists grubu, 1999 Temmuzunun son haftasında İsveçin Gotland adasında Kıbrıslı şairler Neşe Yaşın ve Niki Marangounun girişimi; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), İsveç Dışişleri Bakanlığı ve bazı kültürel vakıfların desteğiyle ilk toplantısını gerçekleştirdi.
17 Kıbrıslı Rum ve 12 Kıbrıslı Türk sanatçının katıldığı 10 günlük programda, çeşitli alanlardan sanatçılar yaratıcı atölye çalışmalarına katılıp ürünlerini Gotlandda sergilediler.
Şairler bu süre boyunca çevirmenlerle birlikte bir çeviri atölyesinde çeviriler yaptılar. Ressamlar Gotland üniversitesinin resim atölyelerinde birlikte çalıştılar. Müzisyenler bir trio oluşturdular. Tiyatro sanatçıları küçük bir oyun sahnelediler, film yönetmenleri ve fotoğraf sanatçıları ise kendi çekimlerini yaptılar.
Bu on gün süresince sanatçılar arasında yakın ilişkiler gelişti. Kıbrısta karşılaştıkları zorluklara rağmen, grup, çalışmalarını ara bölgedeki Pile köyünde sürdürdü. Ressamlar birbirlerini sergilerine davet ettiler; ancak yalnızca bir kez izin alabildiler. Şairler karşılıklı çeviriler ve buluşmalar gerçekleştirdiler.
6 Aralık 2002de, dönemin İsveç Kıbrıs özel temsilcisi, şimdiki Kıbrıs İsveç Büyükelçisi Ingemar Lindahlın yardımıyla, ara bölgedeki Ledra Palace otelde buluşan grup Artists & Artists adlı bir sanatçı sivil toplum örgütü oluşturmaya karar verdi.
Bu örgütü Kıbrısın hangi tarafında kayıtlı olacağı sorunundan ötürü, grubu İsveçte kaydetmek için çalışmalar başladı; ama daha sonra Kıbrıs sorununun çözümünü beklemek üzere karar alındı.
Grup hedeflerini şöyle sıraladı:
1- Birbirinin sanat ve edebiyatını tanımak
2- Sanatçılar ve yazarların ortak projelerde çalışması için zemin oluşturmak
3- Sanat ve edebiyat yoluyla barış kültürünü yaygınlaştırmak
4- Kıbrısın çokkültürlü özelliğini öne çıkarmak ve bölünme ve çatışmaya karşılık uyum ve birlikteliğe hizmet etmek
5- Kıbrıstaki travmaların iyileşmesine sanat ve edebiyat yoluyla katkıda bulunmak
6- Birlikte var olmak ve birbirinin farklılık ve tarzlarına karşılıklı saygı konusunda bir model oluşturmak.
Kuruluşunun ardından Artists & Artists ilk etkinliğini ara bölgedeki, o günlerin tek buluşma merkezi Pile köyünde gerçekleştirdi.
23 Şubat 2003de düzenlenen kültürel günde ressamlar karşılıklı olarak birbirlerine çalışmalarını tanıttılar. Aynı gün bir müzik ve şiir dinletisi ile film gösterimi gerçekleşti.
Kofi Annanın 27-29 Şubat 2003deki Kıbrıs ziyareti sırasında Hilton Otelde karma bir sergi gerçekleştirdi. Kofi Annanın sergiyi ziyareti büyük bir medya ilgisi topladı.
29 Eylül 2003de Artists & Artists grubu Melina Mercury salonunda Şiirin Sesi başlıklı bir şiir ve klasik müzik dinletisi düzenledi.
Artists & Artists Uluslararası sanatçı örgütleri Waves of the Three Seas ve International Network for Cultural Diversitynin de üyesi ve toplantılarına katılıyor.(BB)
* Ayrıntılı Bilgi İçin: Neşe Yasın 0535-724 75 81