http://www.hasnajournal.org İnternet adresinden yayın yapan site, iki toplumu kaynaştırmaya katkı yapan barış kurucularının kaleme aldıkları yazıları yayımlıyor : Burcu Barıssever, "Geziden öğrendiklerim" başlığıyla İngilizce gözlemlerini aktarıyor siteye. "Dünya Dünya İçin" başlığıyla Synthia Pavlou buna benzer bir değerlendirmeye yer veriyor.
Projeyi başlatanlar
"Technology For Peace" 1997'de Yiannis Laouris, doktor Harry Anastasiou ve Derviş Besimler tarafından kuruldu. Bir nörofizyoloji doktoru ve sistem mühendisi olan Yiannis Laouris, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) de yaşıyor.
Laouris, Kıbrıs Nörobilim ve Teknoloji Enstitüsü Başkanı. Doktor Harry Anastasiou ise ABD Oregon'daki Portland State Üniversitesi'nde Çatışma Çözümleri Eğitim Programı'nı yönetiyor.
Barışa teknolojik yardım
Projenin amacı, hoşgörüye dayanan, barışa katkı amaçlayan sanal girişimlerinde birey ve gruplara altyapı tasarlamak ve geliştirmek; onları bu amaca uygun bir haberleşme teknolojisiyle tanıştırarak etkinliklerini dolaylı bir şekilde desteklemek. Böylece, yapılan iş, etkinliklere ilişkin güncellenen kayıt ve bilgilere her an erişimini sağlayacaktır.
Amaç bilgi referans merkezi olmak
Sitede projenin bu teknolojiyi barışın hizmetine sunması şöyle açıklanıyor:
* Barış yolunda çalışan çeşitli inisiyatiflere fikir geliştirmek ve ilham oluşturmak amacıyla destek ve fikir sağlayacak bir bilgi referans merkezi ve buluşma noktası haline gelmek.
* Birey ve kullanıcıların Tech4Peace portalına yoğun başvurma kültürünü yerleştirebilmek amacıyla, portalın dizayn ve kurgusunun bu amaca yönelik kullanımları kolaylaştıracak şekilde düzenlendiğine özen gösteriyoruz.
Teknolojik dayanışma
* Kıbrıs'ta her iki toplum insanını birbiriyle yakınlaşması, birlikte çalışması, bilgisayar ve İnternet teknolojilerine ilişkin sorunların çözümü ve bunun etrafında yaratılan iletişim (arşivleme, data arama, elektronik posta alıp gönderme vs..) de dahil olmak üzere, her konuda birbirlerinin kültürlerine bilgi düzeyini artırarak saygı göstermelerinin sağlanmasıdır.
İletişim hakkını savunmak
"Technology For Peace" projesini ayakta tutan bir başka önemli görüş de, modern teknolojileri barışın hizmetine sunarak Kıbrıs'ta en temel insan haklarından İletişim hakkına güç katmaktır. Toplumlar arası doğrudan haberleşmeye yönelik ciddi engellemelerin bulunduğu topluluklar arası iletişimi güçlendirmenin yaratıcı bir yolu İnternet kullanımından geçer.
Tüm dünyada insanların ve kuruluşların kanıtladığı gibi, fiber alan üzerinde iletişimi hareketlendirmek, İnternet'i insanlar arasındaki fiziksel, coğrafi, siyasi ve başka bir çok nedene bağlı mesafeyi aşmada çok etkili bir yol haline getiriyor.
Proje nasıl gelişti?
1995'e kadar Kıbrıs'ta İnternet erişimi yoktu. Projenin ön hazır çalışmalarına ise 1996 başlarında başladı. Etkinliklerden birisi de, Türk ve Yunanlı Kıbrıslılardan oluşan ve ortak çıkarlara ilişkin düşünce alış verişinin İnternet yoluyla paylaşımını amaçlayan iki toplumdan sanal bir yapı kurmak oldu.
Tampon bölgede "Çarşı" kuruldu
Bu çalışmaya, dünyanın çeşitli yerlerinden 20'den fazla Kıbrıslı Türk ve Yunanlı insan katkı yaptı. 1997'de ise, İki toplumlu Çalışma Grubu, tampon bölgede bulunan Ledra Palas'da bir "Çarşı" kuruldu.
Söz konusu, etkinlik aylar süren bir hazırlığın ürünü idi. Etkinlik sırasında, iki topluma hitap eden ve umut veren 150'den fazla proje tanımlandı ve geliştirildi. Bu projelerden 15'i ise, her iki toplumun ihtiyaçlarına daha fazla yanıt verdiği için seçildiler. Projeler, her iki toplumun yakınlaşmasını ilgiyle karşılayan ve 2000'in üzerinde olduğu tespit edilen insanlara tanıtıldı.
Atölye çalışmaları yapıldı
1997 Ağustos'unda ise, "Technology For Peace" (TFP) ve İki toplumlu Çalışma Grubu ile birlikte ve tampon bölgedeki Fulbright binasında Öğrenciler İçin Internet Atölye çalışmaları düzenlediler.
1998'de de, Kıbrıs'ın iki toplumundan temsilciler, kendi bölgelerinde barışseverleri elektronik ortamda bir araya getiren çalışmanın altyapısını tamamladılar.
Bir e-posta sunucusunun satın alınması içinse bir fon bulundu. Bu sunucu, barış için çalışan binlerce insanın haberleşmesini destekleyen bir donanım. Bu sunucu, aynı zamanda, güneyde 4 adet, kuzeyde ise 6 adet bulunan ek bilgisayarların adanın kuzeyinde (27-29 Temmuz 1998) ve güneyinde (24-26 Temmuz 1998) gerçekleştirilen bir dizi atölye çalışmasını da destekledi. Bu yakınlaşmaya, Maryland Üniversitesi ve Kıbrıs'taki ABD Büyükelçiliği görevlileri de destek verdi.
BM'nin STK desteği
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Projeler Servisi'nin (UNOPS) sivil toplum örgütlerine desteği 1999'da başladı.
Bu destek, hem Türk hem de Yunan toplumu içerisinde iki toplum yararına geliştirilen projelere destek verilmesi amacıyla iki NGO Kaynak Merkezi'nin kurulmasına önayak oldu. "Technology For Peace" projesi de UNDP ve UNOPS desteğinden yararlandı. (EÖ)