Bu pazar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Seçimlerin Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Aday Mehmet Ali Talat ile Başbakan, UBP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı adayı Derviş Eroğlu arasında geçmesi bekleniyor.
Kuzey Kıbrıs'ta gelecek beş yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlere dört gün kala, adaylar seçim gezilerini ve propaganda çalışmalarını sürdürüyor. Adaylar seçim çalışmalarını gazete, radyo, televizyon, broşür ve afişlerin yanı sıra facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelernide de sürdürüyor.
16 bin 72 kayıtlı seçmen
Seçimlerde 16 bin 72 kayıtlı seçmenin oy kullanması bekleniyor. Bir adayın seçilebilmesi için geçerli oyların en az yüzde 50'sinden bir fazlasını alması gerekiyor. Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa seçim ikinci tura kalacak ve 25 Nisan Pazar günü, en çok oyu alan iki aday seçime gidecek.
Seçime biri partili, altısı bağımsız yedi aday katılıyor. Adayların, kampanya propagandalarında öne çıkan sloganlar ve konu başlıkları şöyle:
Talat: Ya dün ya dünya
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Ya dün ya dünya" ana sloganını ve nar amblemiyle nar kırmızısını kullanıyor.
Talat'ı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) destekliyor.
CTP, TDP, ÖRP ve BKP yetkilileri ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Talat'ın bölge mitinglerine ve seçim gezilerine de katılıyor.
Talat'ın propaganda reklamlarında, ''Talat varsa ben de varım, çünkü beni yarınlara bağlıyor/Türkiye'ye bağlıyor/dünyaya bağlıyor'' gibi sloganlar yer alıyor
TDP ise ''Barışa omuz verdik, çözüme kanat gerdik'' sloganıyla Talat'a destek ilanları yayımlıyor.
Eroğlu: Fark var, arkasında halk var
Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, seçim çalışmalarını "Halk geliyor, fark geliyor" ve "Fark var, arkasında halk var" ana sloganlarıyla sürdürüyor. Köy gezilerini ve bölgesel mitingleri sürdüren Eroğlu, partisinin amblemi olan turuncu güneşi ve turuncu rengi kullanıyor.
Eroğlu'nu Demokrat Parti (DP), Halk İçin Siyaset Partisi (HİS), Milliyetçi Adalet Partisi (MAP) de destekliyor.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Eroğlu'yla birlikte mitinglere katılarak konuşmalar yapıyor. DP verdiği ilanlarda da, ''Fark var, biz varız. Devletimiz için, egemenliğimiz için desteğimiz fark yaratana'' sloganını kullanıyor.
Tümkan: Seçim sembolü "anahtar"
Bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Kemal Tümkan, seçim çalışmalarını televizyon programları ve köy gezileriyle sürdürüyor. Tümkanın seçim propagandalarında kullandığı sembol ise "anahtar".
Kırdağ: Seçim sembolü "terazi"
Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ ise seçim çalışmalarında "terazi" simgesini kullanıyor, faaliyetlerini seçmenlerle birebir temas kurarak ve radyo - televizyon programlarına katılarak sürdürüyor.
Beşiktepeli: Seçim sembolü "yasemin"
Bağımsız aday Zeki Beşiktepeli, seçime "yasemin" simgesiyle katılıyor ve "Yasemin Hareketi"nin desteğini alıyor.
İlanlarında "Zeki Beşiktepeli varsa ben de varım, çünkü beni Kıbrıs'a bağlıyor'' ve ''Çankaya'dan değil Dikilitaş'tan dünyaya sesimizi duyuracağız'' sloganlarını kullanıyor.
Kaymak: Seçim sembolü "el feneri"
Bağımsız aday Ayhan Kaymak, "el feneri" simgesini kullanıyor ve propaganda çalışmalarını televizyon programlarıyla sürdürüyor. Seçim çalışmalarını imkansızlıklar içinde sürdürdüğünü söyleyen Kaymak, "Fenerimi alıp bazı yerleri ziyaret etmeyi planlıyorum" diyor.
Ertuğruloğlu: "Hanedandan korkmadan cesarete oy ver"
Bağımsız aday Tahsin Ertuğruloğlu'nun amblemi, sarı zemin üzerine siyah onay işareti. "Hanedandan korkmadan cesarete oy ver" sloganını kullanıyor. Köy ve bölge gezilerini sürdüren Ertuğruloğlu, miting düzenlemiyor.
Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuru yapan Serap Tezcan'ın adaylığı, yapılan itirazı değerlendiren YSK tarafından düşürülmüştü.
YKP: Öfken sokakta umuda dönsün
Meclis dışı siyasi partilerden Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), "seçim yapılabilecek ortam yok" diyerek seçimi boykot edeceğini açıklamıştı.
YKP Yürütme Kurulu'nun yaptığı açıklamada, "Kıbrıs'ın kuzeyinde adına seçim denen, ancak seçimle ilgili hiçbir anlamı kalmayan bir dönem daha yaşanmakta. Seçim ülkelerde genel anlamıyla, demokratik bir ortamda ve halkın iradesinin yansıması için yapılmakta. Kıbrıs'ın kuzeyinde ise seçim yıllardır tamamen vitrini süsleyen bir takı olmaktan öte hiçbir anlam taşımamakta. Yapılacak olan, Kıbrıs'ın kuzeyindeki diğer "seçim"lerde olduğu gibi Ankara'nın buradaki temsilcilerinin, acentalarının atanmasıdır" denilmişti.
"Halkımızı bir kez daha, Eroğlu-Talat- Ertuğruloğlu üçgeninde Ankara'nın ortaya koyduğu oyunu ve senaryoyu iyi okumaya ve bu oyuna karşı tepki vermeye çağırıyoruz diyen YKP, halkı oy kullanmamaya çağırırken, "Ortada seçim diye bir şey yok. Türkiye'nin çok daha açık şekilde müdahalesi var" demişti.
KSP kendi bağımsız çalışmasını yürütecek
Kıbrıs Sosyalist Parti (KSP), "işçi ve emekçilere, Kıbrıs'ın bağımsızlığına fayda sağlayabilecek aday yoktur" diyerek "Anti-Emperyalist Birleşik Cephe Hükümeti Programı" çerçevesinde, seçim sürecinde kendi bağımsız çalışmasını yürüteceğini açıklamıştı. (BB)