Uluslararası Af Örgütü, Kıbrıs'ta yüzlerce göçmen ve sığınmacının sınır dışı edilmeyi beklediğini ve cezaevlerinde olumsuz koşullarda uzatılmış sürelerle alıkoyduğunu açıkladı.
Kıbrıs’ta yetkililerin gerekli tedbirleri uygulamadığına, son çare olarak görülmesi gereken alıkoymayı otomatik şekilde herkese uyguladığına ve Avrupa Birliği (AB) yasalarını istismar ettiğine dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Sherif Elsayed-Ali şunları söyledi:
“Kıbrıs bir seferde birçok insanı aylarca alıkoyarak merhametten yoksun ve uluslararası yükümlülüklerine karşı tamamen saygısızca bir tavır gösteriyor.
“Uluslararası Af Örgütü Kıbrıs'ın göçmenleri sistematik olarak alıkoyma uygulamasını, potansiyel göçmen ve sığınmacıların gözünü korkutmak ve caydırmak için kullanmasından endişe duymaktadır.
“Kadınlar çocuklarından ayırılıyor”
“Herhangi bir suç işlememiş bir kadını çocuğundan ayırmayı hiçbir şey mazur gösteremez. Kıbrıs'taki göçmenlerin şu an maruz kaldığı muamele onur kırıcı ve gereksiz. “Menogia merkezi ismi olan ama cismi olmayan bir cezaevi. Birkaç metre yüksekliğindeki çift metal çitlerin ardında mahkumlar sınırlı koşullarda yaşamaya zorlanıyor ve her gün sadece iki buçuk saat binanın dışına çıkmalarına izin veriliyor.
“AB yasalarını göçmenlere uygulamıyor”
“Kendilerini göç konusunda sert bir tutum takınır gibi göstermeye oldukça hevesli olan Kıbrıs yetkilileri, göçmenleri kilit altına almada acımasız ve keyfi bir tavır sergiliyor.
“AB yasalarının herhangi bir suç işlememiş insanların 18 ay boyunca mahkum edilmesine izin veriyor olması dehşet verici.
“AB diğer ülkelerdeki, suçlama olmaksızın uzun alıkonulmaları haklı olarak eleştirdi ama bunu AB içinde yasalaştırdı. Göçmenlerle ve sığınmacılarla ilgili mevcut politikalar AB'yi utandırıyor.
“Amaç gözdağı vermek”
“Suriyelileri Suriye'ye geri döndürmemek Kıbrıs'ın resmi politikası iken Kıbrıs yetkililerinin Suriye vatandaşlarını Menogia'da alıkoyması akıl almaz bir durum.
“Bu durum, Kıbrıs yetkililerinin Uluslararası Af Örgütü'ne tüm Suriye vatandaşlara uluslararası koruma statüsü ya da insani yardım vizesi sağlandığını söylemesine rağmen gerçekleşiyor.
“Suriye vatandaşlarının alıkonulmasının diğer Suriyelilere Kıbrıs'ta iyi karşılanmayacakları mesajı verme amacı taşıdığı sonucuna varabiliriz.
“Göçmenler ve sığınmacıları, bunların arasında mülteci olduğu düşünülenler de var, aylarca kilit altında tutmak ve onlara mahkum gibi davranmak kabul edilemez.”
“Alternatifler incelenmeli”
Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada Kıbrıs’ta yaşananlara ilişkin ayrıca şu ifadelere yer verildi:
“Her ne kadar Kıbrıs'ın göç yetkilileri Uluslararası Af Örgütü'ne alıkonulmaya alternatifler olduğunu söylese de, örgütün araştırması bu alternatiflerin çok nadiren sunulduğuna işaret ediyor.
“Bunun yerine sınır dışı etme emirleri alıkonulma emirleri ile aynı anda, diğer alternatifler gözetilmeden çıkartılıyor. Kıbrıs yetkilileri bu uygulamayı kabul etmiş durumda.
“Alıkonulmaya başvurmadan önce her zaman alternatifler incelenmeli, göç sebebiyle alıkonulan herkes aynı zamanda düzenli ve otomatik bir şekilde alıkonulması ile ilgili adli incelemeden geçmeli.” (EKN)