*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kıbrıs'ta iki tarafın liderlerinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in davetiyle öğlen yemeğinde bir araya geldiği açıklandı.
AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, görüşme için "yaratıcı" tanımını yaptı.
Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar'ın, görüşmede Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve iki devletli çözüm konusundaki tutumunu ortaya koyduğunu belirten Anastasiadis şöyle konuştu:
"Müzakerelerdeki tıkanıklığı aşacak değişik yolları, ama aynı zamanda yapıcı diyaloğu yeniden başlatacak koşulların yaratılmasını istişare ettik."
Görüşmenin ayrıntılarına girmeyen Anastasiadis, Guterres'in taraflar arasında güven oluşturucu önlemler ve müzakerelerin yeniden başlatılabilmesine ortak zemin arayışı için bir özel temsilci görevlendirmeyi düşündüğünü kaydetti.
"Yıl sonuna kadar..."
Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, dün Associated Press haber ajansına verdiği röportajda görüşmeyi "oldukça yapıcı" olarak tanımlamış, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs sorununa ilgi göstermesini olumlu bulduklarını ifade etmişti.
Hristodulidis, Kıbrıslı Rumların BM kararları temelinde görüşmelere yeniden başlamaya hazır olduğunu, görüşmelere "hemen yarın bile oturabileceklerini" belirtirken ekledi:
"Müzakereler olmadan durumun giderek daha da güçleştiğini görüyoruz. Kıbrıs sorununu çözmenin tek yolu müzakerelerden geçiyor."
"İki devletli çözümü olmaz"
"Kıbrıslı Rumlar iki devletli çözümü tartışamaz bile" diyen Rum Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin savunduğu iki devletli çözümün BM kararlarının çerçevesi dışında olduğunu ve Guterres'in görev alanına girmediğini belirtti.
Uluslararası toplumun da böyle bir çözüme "olumsuz" tepki gösterdiğini söyleyen Hristodulidis, Kıbrıs için uygulanabilir tek çözümün federasyon olduğunu söyledi.
Kıbrıs hakkında notlar
- 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde her iki toplum da yüzde 70 Rum- yüzde 30 Türk oranında her kurumda temsil hakkına sahipti.
- Kıbrıs, 1974 yılından beri bölünmüş durumda. Ada, kuzeyi bir Kıbrıs Türk hükümeti ve üçte ikisi Kıbrıslı Rumlar tarafından yönetilen, uluslararası alanda tanınan ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) şeklinde bölündü.
- Türklerin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak adlandırdığı Kuzey Kıbrıs - yaklaşık 300 bin nüfusa sahip - sadece Türkiye tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınırken, dünyanın geri kalanı onu Kıbrıs'ın bir parçası olarak görüyor. Yasaklı Kıbrıs tatil beldesi Maraş geçen yıl yeniden açıldı.
(PT)