Fotoğraf: KKTC Başbakanlığı
Kuzey Kıbrıs’ta 10 ay önce kurulan koalisyon hükümeti istifa etti.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Saner, Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile kurdukları koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.
Ersan Saner, Tatar’la yaptığı görüşme sonrasında gazetecilere "Hükümetin daha fazla sürdürülebilir olmadığını gözlemlediğimden az önce istifamı sundum. En erken zamanda erken seçime gidilmesi gerekiyor" açıklaması yaptı.
Koronavirüs salgının ve getirdiği ekonomik sıkıntıların en az zararla atlatılması amacıyla hükümet kurduklarını belirten Saner, hükümet ortağı partilerin kendi içinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
Saner UBP’nin tüm milletvekilleriyle Meclis’te yer aldığını fakat diğer partilerin bunu gerçekleştiremediği söyledi.
Meclis’te artık bir çoğunluklarının kalmadığını belirten Saner 26 vekil sayısına ulaşamadıkları için görevi Cumhurbaşkanı’na iade ettiğini ifade etti.
Saner, UBP olarak da erken seçime hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Muhalefet: Geç bile kalındı
Hükümetin istifasının ardından muhalefet partileri ilk tepkisini sosyal medya üzerinden verdi. Hükümetin zaten ‘can çekiştiğini’ söyleyen vekiller, istifayı geç kalınmış olarak değerlendirdi.
HP Milletvekili Ayşegül Baybars: Kurulduğu günden bugüne kadar sayısız yasaya aykırılık usulsüzlük yapan ve yapılmasına müsaade eden toplumun menfaatine olacak herhangi bir icraat yapmayan, değil toplumun mecliste kendi vekillerinin bile desteğini alamayan azınlık hükümeti sonunda malumu ilan etti. Yamalı bohça azınlık hükümeti istifa ederek toplumum önünü açtı. En sonunda doğru bir karar alarak ülkenin hayrına olacak şekilde hükümet bitti. Bundan sonra yapılması gereken, ülkenin tüm sıkıntılarını göz önünde tutarak toplumun sıkıntılarına çare olacak, ülkenin birlik ve bütünlüğünü sağlayacak ve sahipsiz kalan memleketimizi ayağa kaldıracak şekilde çalışmaya devam etmektir. Bu memleket bizimdir.
CTP Milletvekili Doğuş Derya:İrademizi, demokrasimizi, kurumlarımızı, kendi kendimizi yönetme ve bu ülkede hep birlikte insanca yaşama hakkımızı gasp edenler istifa etti ama vermemiz gereken mücadele bitmedi. Yurdumuza sahip çıkma zamanıdır.
TDP Milletvekili Zeki Çeler: Bu hükümet ülkenin DİBE vuruşunun son noktasıydı! Bundan ötesi düşünülemez! Artık yukarı çıkmak için mücadele startı verildi. E hat, şimdi sıra toplumda! Bu yaşananları başından sonuna muhakeme etme, ne istediğine karar verme ve geleceğini şekillendirme zamanıdır.
CTP Milletvekili Salahi Şahiner: 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde; doğru hiçbir karar alamayan, hukuk ihlalini bir alışkanlık haline getiren, şaibe kokularının eksik olmadığı, şantiyeye çevireceğiz derken ülkeyi enkaza çeviren, kurumlarımızı bilinçli bir şekilde iflasın eşiğine getiren, piyasayı ucuzlatacağım derken tarihi zamlara imza atan, halkın alım gücünü yerlerde süründüren, Kıbrıs Türk toplumunun kendine olan özgüvenini kaybetmesi için özel çaba gösteren sözde "hükümet" ilk kez doğru bir karar alıp istifa ediyor. Gitmeleri önemli idi, ama geri gelmemeleri daha önemli. Esas mücadele şimdi başlıyor”
Görevde 10 ay kalabildi
Başbakan Ersan Saner’in bugün istifasını sunduğu UBP, DP ve YDP ortaklığındaki üçlü koalisyon hükümeti Aralık 2020’de kuruldu ve hükümet sadece 10 ay görev yaptı. Koalisyon hükümetine başkanlık eden Ersan Saner, KKTC’nin 14’üncü Başbakanıydı.
25 milletvekili ve bağımsızların desteğiyle kurulan hükümetin 10 aylık görev sürecinde, kabinesinde değişikliğe gidildi, YDP’den bir istifayla koalisyon hükümetinin Meclis’teki sandalye sayısı 24’e düştü.
Meclis yaz tatiline girmeden Meclis’te nisapla (oturum açılabilmesi için yeterli çoğunluk) ilgili sorun yaşamaya başlayan hükümetin sıkıntısı, yeni yasama döneminde de devam etti.
Bu sorun hükümetle muhalefet partileri arasındaki tartışmaları büyüttü.
Cumhurbaşkanı’nın 60 günü var
Kuzey Kıbrıs Anayasasına göre Cumhurbaşkanı, 60 günlük süre içinde Meclis çoğunluğuna dayalı bir Bakanlar Kurulu’nun oluşturulamaması durumunda seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
Cumhurbaşkanı eğer bu 60 günlük süreyi kullanırsa, seçim tarihinin ilanı ve seçim yasalarının başlaması da 12 Aralık’a kadar sarkabilir.
Cumhurbaşkanı, Meclis seçimlerinin yenilenmesine karar vermeden önce, gerekli gördüğü takdirde, halkoylamasına başvurabilir.
Ayrıca Kıbrıs yasalarına göre Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verebilir. Bakanlar Kurulunu kurma görevi alan her milletvekili, bu görevini en geç on beş gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Yeni hükümet kurulana kadar da eski hükümet görevde kalmaya devam eder. (HA)