Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kıbrıs'ta yayın yapan Afrika Gazetesi'nin 8 Aralık 2017'de yayınladığı kolaj dolayısıyla gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile Direktörü Ali Osman Tabak aleyhine açılan 'Karikatür' davası sonuçlandı.
Mahkeme söz konusu görsel Erdoğan'a hakaret içermediğine ve iki ülke arasında ilişkileri bozmadığına karar verdi. Erdoğan'a hakaretten yargılanan Şener Levent ve Ali Osman Tabak beraat etti.
Söz konusu görselde, Yunanistan bayrağı önünde antik bir heykel bulunuyor ve heykel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kafasına idrarını yapıyormuş gibi yerleştirilmiş. Görselin üzerinde ise "Yunan gözüyle..." yazısı yerleştirilmiş.
Söz konusu görsel nedeniyle Afrika gazetesine çalışanları linç girişimine de uğramıştı.
İki ülkenin ilişkileri bozulmadı
Görselle ilgili açılan ve bir yılı aşkın bir süredir devam eden 'Karikatür davası'nda Lefkoşa Kaza Mahkemesi, söz konusu görselin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içermediğine ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına neden olmadığına karar verdi.
Mahkeme, davanın sanıkları olan Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ile gazetenin direktör ve köşe yazarlarından Ali Osman Tabak'ı aleyhlerindeki davalardan beraat ettirdi.
Bakış açısı aktarıldı
Dünkü karar duruşmasında mahkeme hakimi, dava konusu yayına müdahaleyi gerekli görmediğini, karikatürün Cumhurbaşkanına hakaret içermediğini ve iki ülke arasındaki ilişkiyi bozduğuna dair mahkemede somut bir ifade olmadığına karar verdi.
Hakim kararında politikacıların eleştirilere karşı hoşgörülü olması gerektiğine dair AİHM kararlarına atıfta bulundu ve söz konusu görselin kışkırtıcı olmasına rağmen, hiciv yoluyla Yunanistanlıların Türkiyelilere olan bakış açısının anlatıldığını belirtti.
Levent: Tarihi bir karar
Mahkemenin ardından basın açıklaması yapan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, mahkemenin çok önemli bir karar verdiğini söyleyerek, davanın Türkiye'de görülmesi halinde sonucun çok farklı olacağına emin olduğunu söyledi.
Yayınladıkları görselden sonra dönemin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Derya Kanbay'ın aleyhlerinde polise şikayette bulunduğu belirten Levent şöyle konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Mahkemelerimizde ilk kez kolaj, karikatür davası görüşülmüş oldu. Erdoğan'a hakaret ettiğimiz, ayrıca iki ülke arasını açmakla suçlandığımız bir dava oldu. Davaya bir cinayet davası gibi bakıldı.
"Savcılık, bu mahkemeye 25 tanık getirdi. Biz ise 14 tanık. Polis, üniversitelerden topladığı öğretim görevlilerini buraya getirdi. Onlar bizim Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanına hakaret ettiğimiz görüşünü ifade ettiler.
"Karar Kıbrıs'ın kendi iradesini kazanma yolunda verdiği mücadelenin önemli bir kilometre taşıdır"
"Şu anda karar onların haksız olduğunu gösteriyor. Bana göre 1974 yılından beri bu karar, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve kendi iradesini kazanma yolunda verdiği mücadelenin önemli bir kilometre taşıdır ve yargımızın bağımsız olduğunu, hiç de Türkiye'deki yargıya benzemediğini göstermesi açısından son derece önemlidir. Burası Türkiye'nin bir alt yönetim olabilir ama mahkememizin burada verdiği karar budur.
"Bu dava Türkiye'de görülmüş olsaydı, sonucun çok farklı olacağını hepimiz görecektik ama burası Kıbrıs'tır. Biz Kıbrıslıyız. Biz Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşıyız ve dolayısıyla Avrupa Birliği vatandaşıyız.
"Burası Türkiye değil, Avrupa Birliği'dir. Bence, bugün bu mahkemede verilmiş olan bu karar toplumumuzun, kendi iradesini elde etme yolunda önemli bir mihenk taşı olacaktır. Bu karar sadece bizimle ilgili değil, bütün Kıbrıslı Türk toplumuyla ilgili bir karardır." (HA)