Hafta sonu yapılan ikinci tur seçimde Güney Kıbrıs Devlet Başkanlığına seçilen Dimitris Hristofyas, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la “adanın yeniden birleştirilmesi” konusunda görüşmek için Birleşmiş Milletler’le (BM) temas kurduğunu söyledi.
Talat da, bir basın toplantısı düzenleyerek Hristofyas'la telefonda görüştüğünü ve en kısa zamanda görüşmek üzere karşılıklı niyet belirttiklerini ama tarih verilmediğini söyledi.
2004'te Annan Planı'nı üzerine yapılan referandum sürecinin yeniden aynı şekilde yaşanmasının adanın bölünmesine yol açacağını vurgulayan Talat, BM ilkeleri çerçevesinde bir çözüm için çalışacaklarını ekledi.
Annan Planı, Kuzey'de kavul edilmiş fakat Hristofyas'ın Genel Başkanı olduğu Komünist Partisi AKEL'in olumsuz tavrı üzerine Güney'de reddedilmişti.
Talat, BM heyetinin Mart sonunda Kıbrıs’ta görüşmelerde bulunacağını, BM Genel Sekreteri’ne verilecek rapordan sonra yapılacak hazırlığın ardından iki tarafın görüşmelere başlamasını beklediğini vurguladı.
Kuzey'den tepkiler
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Ömer Kalyoncu Hristofyas’ın Rum Yönetimi Başkanlığı’na seçilmesiyle Mali Yardım Tüzüğü’nün uygulanması ve Lokmacı kapısının açılması için adımlar atmasını beklediklerini söyledi.
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRF), Kıbrıslırum halkının iradesini saygıyla karşılandıklarını belirterek, seçimle birlikte Güney Kıbrıs yönetiminde bir politika değişikliği olmasını umduklarını vurguladı.
Ulusal Birlik Partisi (UBP), Kıbrıs’ta iki halkın egemen eşitliği temelinde, iki kesimli, iki devletli, Türkiye ve Yunanistan’ın etkin ve fiili garantileriyle donatılmış yeni bir ortaklığın kurulması için adım atılmasını istedi.
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, Güney Kıbrıs’taki seçimlerin ardından oluşan ittifakın, geçmiş politikaların yeni bir söylemle devam edeceğini ortaya koyduğunu belirtti.(EÜ)
* Bu haberi Yeni Düzen gazetesinden derledik.