Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Genel Sekreteri Murat Kanatlı'ya göre, genel kanının aksine Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı, Başbakan Derviş Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi barış sürecinin önünü açacak bir gelişmeye dönüşebilir.
"Mehmet Ali Talat'ın cumhurbaşkanlığı Kuzey Kıbrıs'ı geriye götürdü. Talat masada barış görüşmelerini sürdürüyormuş gibi görünse de gerçek bir müzakere süreci yaşanmadı. Ancak pek çok kişi görünürdeki barışçıl söylemden dolayı Talat'a ciddi bir tepki gösteremedi" diyor ve ekliyor:
"Süreç bu yönüyle hayırlı olacak. Türkiye, Eroğlu eliyle Kıbrıslırumları masadan kalkmaya zorlayabilir ancak çelişkilerin netleşip derinleşeceği, çatışmaların daha keskin yaşanacağı bir süreçte tepkiler de daha kolay örgütlenecek. Çözüm yanlılarının barıştan yana tavır alması kolaylaşacak."
"Türkiye ve Yunanistan'daki sol partilere çok iş düşüyor"
"Önümüzdeki iki, üç sene bizim için çok kritik, sonra çok geç olacak" diyen Kanatlı, Türkiye ve Yunanistan'daki sol grup ve partilere önemli görevler düştüğünü belirtiyor:
"2003 öncesine geri dönmemek için irade göstermeleri gerekiyor. İşgal evlerinin gerçek sahiplerine iadesi ve Kıbrıs'ın birleşmesi yönünde tavır almaları, bu yönde çalışma yapılması için Kuzey ve Güney'deki sol sosyalist parti ve gruplarla dayanışma geliştirmek şart."
"AKP Eroğlu'nu destekledi"
Kanatlı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Talat'a verdiği desteğe rağmen Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçildiği iddialarını ise gerçekçi bulmuyor:
Türkiyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kartal bölgesinde Eroğlu'nun yüzde 60, Talat'ın ise yüzde 30 oranında oy aldığını belirten Kanatlı, "Bu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) derin devletle birlikte Eroğlu için çalıştığını gösteriyor. Erdoğan, Eroğlu'nun zaferiyle uluslararası kamuoyuna şantaj yapacağı yeni bir kol edindi. Türkiye açısından yeni bir süreç başladı" diyor.
"Türkiye Kıbrıslırumları masadan kalkmaya zorlayacak"
Kanatlı'ya göre, bundan sonraki süreçte Türkiye, 2004'te olduğu gibi Kıbrıslırumları masadan kalkmaya zorlayacak. Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi de bu tutumun ilk hamlesiydi. Manzara, Haziran ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerden sonra netleşecek. O zamana kadar, Eroğlu azınlık hükümetiyle zoraki bir şekilde halihazırdaki pozisyonu sürdürecek, sonbaharla birlikte Türkiye'nin izleyeceği rota da netleşecek.
"Güney Kıbrıs'taki panik havası endişe verici"
Kanatlı, Güney Kıbrıs'ta Eroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesiyle ciddi bir panik yaşandığını anlatıyor.
"Güney Kıbrıs'ta Türkiye'nin etkin pozisyonu göz ardı edilerek Eroğlu'nun tek başına tavır alıp görüşmeleri sabote edeceğine inanılıyor. Eroğlu masaya giderse masadan kalkacak olanlar Kıbrıslırumlar olacak. Bu çok kaygı verici."
Oysa Kanatlı'ya göre, Türkiye gerçek bir çözüm isterse 2003-2004 yıllarında yaşandığı gibi, süreci ileriye taşıyabilir, Eroğlu imza atmamakta direnirse başka bir hükümet kurulabilir, imzalayacak biri elbette bulunabilir. (BB)