*BM binası. Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Kıbrıs'ta "siyasi çözüm" için 27-29 Nisan tarihleri arasında Cenevre'de bir gayriresmi toplantı yapılacağını duyurdu.
Kimler katılacak?
Toplantıda Kıbrıs'taki Rumlar ve Türklerin temsilcileri başta olmak üzere garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere temsilcileri yer alacak.
BM Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric toplantının amacıyla ilgili, "tarafların bir çözüm için ortak zeminde buluşmasının mümkün olup olmadığını görmek" tanımlamasını yaptı.
Kıbrıs sorunu hakkında
- Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun uzun bir geçmişe dayanıyor.
- 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki 3 anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.
- Bağımsızlıktan sonra da ada üzerinde çatışmalar durmadı ve 1963'te Kıbrıs Türkleri ada yönetiminden çekildi.
- 1974'te, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında siyasi gerilimler şiddetli olarak arttı. Türkiye, Kıbrıs'a Başbakan Bülent Ecevit'in Liderliğinde harekat düzenledi. Bunun ardından adanın kuzeyinde Türklerin yönetiminde yeni bir politik düzen oluşması bugün "Kıbrıs Sorunu" olarak bilinen kavramı getirdi.
"de facto" sonrası
- 1983'te Türkiye, Kıbrıs Türk toplumunun ilan ettiği "de facto" bir yönetim olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımasından sonra Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak hitap etmeye başladı.
- 13 Mayıs 1984'te de BM Güvenlik Konseyi 550 sayılı kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanını ayrılıkçı bir hareket olarak tanımladı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi, adanın Türkiye'nin "işgali" altında olduğunu söyledi.
- Kuzey Kıbrıs günümüzde bağımsızlığı sadece Türkiye Cumhuriyeti dışında hiçbir ülke tarafından tanımayan de facto bağımsız bir cumhuriyet konumunda. Adanın kuzeyi "de jure" (de facto teriminin karşıtı, hukuki anlamında) olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ait kabul ediliyor.
(PT)