Kıbrıs müzakerelerinde şubatta çıkan krizle kopan görüşme sürecinde yeni dönem bugün Kuzey ve Güney’in cumhurbaşkanlarının bir araya gelmesiyle başlıyor.
Müzakere sürecinin sekteye uğramasından iki ay sonra gerçekleşecek görüşme “Ara Bölge”deki Birleşmiş Milletler’in (BM) müzakereler için tahsis edilen binada yapılacak.
TIKLAYIN - KIBRIS GÖRÜŞMELERİ TIKANDI
Yeni dönem
Mustafa Akıncı, dün BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle toplanmıştı. Akıncı yeni müzakere dönemiyle ilgili bilgi vermek amacıyla mecliste temsil edilen partilerin başkanlarıyla da görüştü.
Akıncı önceki gün yeni dönemde BM’nin işlevine dikkat çekmiş ve BM’nin taraflar ve garantörler arasında çok ciddi bir mekik diplomasi yürütmesi gerektiğini dile getirmişti.
Akncı BM’den hakemlik ve yazılı resmi öneri istemediklerini de belirtmişti.
Eide de dün görüşme sonrası yaptığı açıklamada, kendisinin de liderlerin de BM Genel Sekreteri’nin de hakemlik istemediğini vurguladı.
BM’nin nasıl bir destek sağlayabileceğine yine liderlerin karar vereceğini söyledi.
"Müzakerelerde oldukça zaman kaybettik, güven kaybettik" diyen Eide, liderlerin aradaki güven sorununu halletmeye çalışırken iki toplumda da sürecin güvenilirliğinin sorgulanmaya başlandığını belirtti.
TIKLAYIN - KUZEY KIBRIS SÖZCÜSÜ: HARİTALAR SUNULDU
Ne olmuştu
Kıbrıs görüşmeleri şubat ayında sekteye uğramıştı. 10 Şubat’ta Güney Kıbrıs Meclisi’nin ENOSİS plebisitinin okullarda anılması kararı almasıyla süreç zarar görmüştü.
16 Şubat’ta bir araya gelen liderler o toplantının sonunu getirememiş, Kuzey Kıbrıs ENOSİS kararının geri alınmasını talep etmiş, Anastasiadis masadan kalkmış, müzakere masası bozulmuştu.
7 Nisan’da Güney Kıbrıs’ta okullarda kutlanacak anma günlerini belirleme yetkisini meclisten eğitim bakanlığına veren yasa tasarısı Meclis’te onaylanmış, müzakere masasının tekrar kurulmasının yolu açılmıştı. (YY)
ENOSİS anması kararı |
Güney Kıbrıs’ta, Meclis 10 Şubat'ta, ELAM (Ulusal Halk Cephesi) tarafından önerilen, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören 1950 Enosis referandumunun okullarda kutlanmasını karara bağlamıştı. Kuzey Kıbrıs bunun toplumun kaygılarını arttıracağını belirterek karara tepki göstermiş ve kararın iptali çağrısında bulunmuştu. Yapılan açıklamada şu ifadeler de yer almıştı. “Kıbrıs’ta 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması temelinde iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı yeni bir Ortaklık Devleti kurma yönündeki çabaların varmış olduğu aşamada, aşırı sağcı/ırkçı ELAM tarafından ortaya konan önerinin Rum Meclisince ve liderliğince sahiplenilmiş olmasının Ada’daki iki halk arasında güven tesisine ve müzakere sürecine yardımcı olmayacağı açıktır.” |
Kaynak: Kıbrıs gazeteleri