Kuzey ve Güney Kıbrıs'ın sol siyasi partilerinin temsilcileri ortak bir açıklamayla, doğalgaz ve petrol arama çalışmaları konusunda Kıbrıslı Türk ve Rumların hak ve çıkarlarına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.
Petrol ve doğalgaz arama çalışmaları, yükselen milliyetçilik ve bölgesel gerilimin Kıbrıs sorununa etkilerinin ele alındığı toplantının sonunda yayınlanan ortak bildiri Slovakya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Anna Turenicova tarafından açıklandı. Bildiride "Kıbrıs adası ve etrafında bulunan doğal kaynaklar, Kıbrıs ve tüm Kıbrıslılara aittir. Doğal kaynakların getirileri adanın yeniden birleştirilmesi için bir araç olarak kullanılmalıdır. Çevrenin korunması için önem gösterilmelidir. Siyasi parti temsilcileri, her iki Kıbrıs toplumunun hak ve çıkarlarına saygı gösterilmesi için tüm kesimlere çağrıda bulunuyor" ifadeleri yer aldı.
Katılan tüm partilerin katkısıyla oluşturulan açıklamada, her iki lidere, Kıbrıs sorununa erken çözüm bulunması ve bölgedeki tansiyonun azaltılması için çalışma yapmaları çağrısında bulunuldu.
Lefkoşa'da, ara bölgedeki Ledra Palace Oteli'nde toplanan siyasi parti temsilcileri Birleşik Kıbrıs Partisi'nin (BKP) evsahipliğinde bir araya geldi. Organizasyon Slovakya'nın Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından yapıldı.
Toplantıya Kuzey Kıbrıs'tan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP); Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP); Güney Kıbrıs'tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Parti (DİKO), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI) ve Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) temsilcileri katıldı.
Kıta sahanlığı sınırlandırması ne demek?
Kuzey Kıbrıs'ın eski cumhurbaşkanlarından Mehmet Ali Talat da hafta sonunda Kıbrıs TV'deki bir programda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'yi petrol arama krizindeki politikası nedeniyle eleştirdi. Talat "Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında yapılan anlaşmaya değindi. Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın ne olduğu konusunda fikri olmadığını söyledi. "Dünyada kıta sahanlığı sınırlandırma diye bir şey var mıdır? Münhasır ekonomik bölge sınırlandırması vardır, ancak kıta sahanlığı sınırlandırılır mı? Böyle bir şey duymadım" dedi.
Türkiye'nin doğalgaz konusunda yaklaşımının yanlış olduğunu belirten Talat, Ankara'nın demeçlerini de dolaylı savaş çığırtkanlığı olarak değerlendirdi. Güney Kıbrıs'ın petrol aramasının "iç nedenlerle" olduğunu vurgulayan Talat, "Kıbrıs sorununun çözümü en etkili cevaptır" diye görüşünü ifade etti: "TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)'nun benim dönemimden önce yapılan bir protokolle bölgede arama yapma izni vardır. Şu anda Rumlar kazı yapıyor ve siz de ciddi bir kazı yapmazsanız buna cevap vermiş olamazsınız. En etkili cevap belki de Kıbrıs sorununun çözümü, barış atağıdır. Meydan okuma, tehdit etme dışında yapılan bir şey yok." (YY)