Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilenlerle ilgili bugün (28 Haziran) iki kritik gelişme yaşandı.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM), Milli Güvenlik Kurulu'nca (MGK) devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara "üyeliği" ve "mensubiyeti" bulunduğu gerekçesiyle ihraç kararı verilmesini anayasaya aykırı buldu.
AYM oy birliğiyle ilgili aldığı kararda, yasadaki "üyelik ve mensubiyet" ifadelerini iptal ederek, bir kişinin yasadışı bir oluşuma üye sayılıp sayılmayacağına "olağan dönemde" MGK'nın değil yargının karar vereceğini, düzenlemenin masumiyet karinesine aykırı olduğu görüşünü savundu.
CHP, 6 Şubat 2018 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 7086 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali talebiyle dava açmıştı.
Karar kimleri kapsıyor?
Karar sonrası bu gerekçe ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin mesleğe geri dönebilmesi konusu ise net değil. Deutsche Welle Türkçe'nin ulaştığı AYM kaynakları, kararın geriye yürümeyeceğini, mevcut ihraçların geçerliliğini koruduğunu ifade ederken, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Anayasa Hukuku Profesörü Şule Özsoy Boyunsuz, AYM'den farklı düşünüyor. Boyunsuz'a göre AYM'nin "kararların geriye etki etmeyeceği" görüşü mutlak değil:
"Bu şekilde anlaşıldığı takdirde hukukun başka temel prensiplerinin ve hakların ihlali durumu ortaya çıkabilir. Kesin hüküm halini almış yargı ve idari kararların prensip olarak böyle bir iptal kararından etkilenmeyeceği kabul edilmekle birlikte, özellikle suçta ve cezada kanunilik, masumiyet karinesi gibi çok temel bir takım mutlak hak alanlarının ihlaline yol açan yasal düzenlemelerde kişi lehine hallerde geriye yürüme olacağını kabul etmek gereklidir."
125 bin kişi ihraç edildi
Olağanüstü Halin ilan edildiği 20 Temmuz 2016 tarihinden bu yana 30 adet Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Bu KHK'lar, sonraki süreçte TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 17 Temmuz 2017'de sona eren OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar kapsamında 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı OHAL İnceleme Komisyonu, kendisine yapılan 101 bin 58 başvuruyu reddederken, 14 bin 72 başvuruyu ise kabul etti. 11 bin 544 başvurunun incelemesi ise sürüyor.
KHK'lı Kocaoğlu görevine başladı
Avukat Hüseyin Aygün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen müvekkili Güldalı Kocaoğlu'nun, Ankara 22. İdare Mahkemesi'nin kararından sonra bu sabah Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) görevine geri dönerek, mesleğine yeniden başladığını duyurdu.
Tüm KHK’lılar için bir zafer..
— Hüseyin Aygün (@HuseyinAygun62) June 28, 2021
679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen müvekkilim Güldalı Kocaoğlu, Ankara 22. İdare Mahkemesi'nin kararından sonra bu sabah Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki (SGK) görevine geri döndü; mesleğine yeniden başladı.. pic.twitter.com/I59ZiwKVPS
(KÖ)