Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) 33 bin 74 personel ihraç edildi.
Anadolu Ajansı’nın MEB yetkililerine dayandırdığı bilgiye göre, ihraç edilen personelden 4 bin 756'sı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
5 bin 117 personel adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
"FETÖ üyesi olduğu" gerekçesiyle ihraç edilen 627 personel firar etti.
KHK’ler ile toplam 4 bin 513 personele görevden uzaklaştırma tedbiri getirildi.
Uzaklaştırma tedbiri devam eden personelin 339'u tutuklandı.
Gözaltına alınan bakanlık çalışanlarından 810'u adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, FETÖ üyesi olduğu iddia edilen 7 kişi ise firar etti.
TIKLAYIN - "HUKUKSUZ İHRAÇLAR EĞİTİM SİSTEMİNİ VURDU"
Özel öğretim kurumları
MEB’e bağlı faaliyet gösteren ve "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar"dan haklarında işlem başlatılan 1064 özel öğretim okulu kapatıldı.
667 sayılı KHK kapsamında da 12 dershane kapatıldı.
150 etüt eğitim merkezi, 16 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, 24 özel öğretim kursu ve 2 özel uzaktan eğitim kursu kapatıldı. Bu kapsamda toplam bin 424 özel öğretim kurumunun işleyişine son verildi.
MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 867 özel öğrenci yurdu da kapatıldı. Bu yurtlardan 19'u yapılan araştırma sonrası yeniden açıldı.
Ayrıca 27 motorlu taşıt sürücü kursunun da çalışmalarına son verildi. Daha sonra yapılan düzenlemeyle ilgili KHK kapsamında bu kurslardan üçü tekrar açıldı.
Darbe girişimi sonrası Türkiye genelindeki özel öğretim kurumlarında çalışan 22 bin 474 öğretmenin çalışma izinleri de valiliklerce iptal edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda 2 bin 182 öğretmenin çalışma izinleri iade edildi. (YY)