Ankara Yüksel Caddesi’nde Nuriye Gülmen 9 Kasım günü direnişe başladı.
Eyleme başladığı dönem boyunca defalarca gözaltına alınan Gülmen’e daha sonra Semih Özakça da katıldı. Ankara’da çalıştığı okul önünde eylemlere başlayan Acun Karadağ ise ihraç edilen bir diğer isim.
Ankara’da başlayan eylemlerin ardından, Malatya’daki işlerinden ihraç edilen eğitim ve sağlık memurları direnişe başladı. Erdoğan Canpolat, Özkan Konak, Umut Sertaç Ökdemir ve Cengiz Uğurlu 25 gündür gözaltına alınıyor.
Betül Celep ise Kadıköy’de başlattığı eylemle KHK ile ihraç edilen kadınların İstanbul’daki sesi oldu.
OHAL döneminde yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında işlerine son verilen ve eylem başlatan son isim ise Düzce’de yaşayan mimar Alev Şahin.
Ankara’dan Düzce’ye ve Malatya’ya uzanan “işimi istiyorum” eylemlerini derledik.
Ankara’da direniş 87 gündür devam ediyor
Ankara Yüksel Caddesi’nde KHK ile işlerine son verilen kamu emekçileri direnişlerinin 87. Gününde.
Ankara’da eyleme başlayan Nuriye Gülmen, Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi’nde kadroluydu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevlendirilmişti. Sözleşmesinin yenilenmemesi üzerine açtığı davayı kazanan Gülmen, yedi ay sonra Selçuk Üniversitesi’nde göreve başladı. Göreve başladıktan bir gün sonra da hakkında "FETÖ-PDY" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı. 9 Kasım’da Ankara’da Yüksel Caddesi’ndeki İnsanlık Anıtı önünde “İşimi Geri İstiyorum” diyerek tek başına eyleme başladı. Gülmen, 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi. CNN International'ın dünyadan sekiz kadına yer verdiği "2016'nın önde gelen kadınları" listesinde Gülmen’e de yerdi.
Ankara Yüksel Caddesi’ndeki direnişte yer alan bir diğer isim Semih Özakça, Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu’nda üç yıldır sınıf öğretmeniydi. 29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle görevden ihraç edildi. 23 Kasım’da Yüksel Caddesi’ndeki eyleme katıldı. Gülmen ile birlikte çok kez gözaltına alındılar.
Acun Karadağ, 15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL ile birlikte 29 Ekim 2016’da yayımlanan 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. Eğitim Sen üyesi Öğretmen Acun Karadağ “Öğrencilerimi istiyorum” diyerek çalıştığı okul önünde yapmak istediği eylemlerde defalarca gözaltına alındı. Daha sonrasında da kendisi gibi OHAL dönemi KHK’leriyle görevine son verilen akademisyen ve öğretmenlerle birlikte “İşimi istiyorum” diyerek mücadelesine Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile Yüksel Caddesi’nde devam ediyor.
Nuriye Gülmen, Semih Özakça ve Acun Karadağ’ın eylemine sık sık destek veren Veli Saçılık’ın 5 Temmuz 2000’deki Burdur Cezaevi operasyonunda kolu koparıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışan Saçılık, 22 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan 677 sayılı KHK ile “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu” gerekçesiyle kamu görevinden çıkarıldı.
Malatya'da eylem 25. gününde
Malatya’daki eylem, 29 Ekim tarihli 675 sayılı KHK kapsamında işlerinden ihraç edilen KESK üyesi eğitim ve sağlık emekçilerinin “İşimi geri istiyorum” sloganı ile başladı.
Erdoğan Canpolat, Malatya Gazi Anadolu Lisesi’ndeki edebiyat öğretmenliği görevinden, Özkan Konak Mahmut Kömürkara Ortaokulu’nda Türkçe öğretmenliği görevinden, Umut Sertaç Ökdemir Hatunsuyu Çiçek Ortaokulu İngilizce öğretmenliği görevinden, Cengiz Uğurlu ise Malatya Devlet Hastanesi’ndeki memurluk görevinden ihraç edildi.
Dört kişi 25 gündür gözaltına alınıyor. Malatya’daki eyleme destek olmak için gelen Engin Karataş ise dört gündür gözaltına alınıyor. Erdoğan Canpolat bianet’e yaptığı açıklamada, eylemin ilk yirmi gününde Kabahatler Kanunu’nu gereğince para cezası aldıklarını ancak son üç gündür gözaltı işlemi yapıldığını ifade etti. Ayrıca bundan sonraki eylem takviminde her cumartesi KESK’in kendilerine destek olacağını belirten Canpolat, eylemlerini haftanın altı günü sürdürdüklerini bildirdi.
Kadıköy’de “Kanun Hükmünde Kadınname”
İstanbul'da Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda oturma eylemindeki Betül Celep, OHAL Kapsamında 679 sayılı KHK ile 6 Ocak’ta İstanbul Kalkınma Ajansı’ndaki planlama uzmanlığı görevinden ihraç edildi.
Betül Celep, gelenlere kendi yazdığı “Kanun Hükmünde Kadınname” isimli bir metni veriyor, zaten başından beri tüm kadınlar adına nöbet tuttuğunu söylüyor.
679 KHK ile Munzur Üniversitesi’nde araştırma görevlisi iken KHK ile işinden edilen Sevim Emir de hafta boyunca Betül Celep’e destek olacak. 12 gündür süren eylem, hafta içi her gün saat 12.00 ile 18.00 saatleri arasında yapılıyor.
Düzce’de ihraç edilen mimar eylemde
Alev Şahin, 2011'den bu yana çalışmakta olduğu Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeki görevinden OHAL kapsamında yayınlanan 6 Ocak 2017 tarihli 679 sayılı KHK gerekçesiyle ihraç edildi.
Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde mimar olarak çalışırken, ihraç edilen Alev Şahin "İşimi, Ekmeğimi Geri İstiyorum" talebi ile 30 Şubat’ta Düzce’de oturma eylemine başladı.
Mimar Şahin, açıklamasında “Katil değilim, hırsız değilim, darbeci değilim” diyor.
Şahin bianet’e yaptığı konuşmada eyleme başlama kararından sonra, çevresinin Düzce’nin sosyolojik yapısı nedeniyle endişeli olduğunu ancak eylem başladığından itibaren gelen tepkilerin olumlu olduğunu, insanların ziyarete geldiğini ifade etti. Alev Şahin eylemine beş gündür devam ediyor. (DS/BK)