Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında bugün Resmi Gazete'de yayınlanan 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarının göreve iadelerine dair düzenleme de içerdi.
İşe iade kararı alınan öğretim elemanları Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında atanacak. Atamalar, 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kuramlarına öncelik verilmek kaydıyla görevden çıkarıldığı kurumların haricindeki yerlere yapılacak.
bianet'e konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, hukuka aykırı bir işlem kaldırıldığında, o işlem yapılmasaydı olacak duruma dönülmesi gerektiğini söyledi.
Bu düzenleme ile insanların işten atılmasının hukuki aykırılığını tespit ettirmeleri halinde bile bunun sonucunu elde edemez hale geldiklerine dikkat çekti.
1 Eylül 2016'dan itibaren Olağanüstü Hal Kapsamında ilan edilen dokuz KHK ile ihraç edilen akademisyen sayısı 5 bin 717’ye, bu kişiler içinde işe iade edilenlerin sayısı 140’a yükseldi.
KHK maddesine KHK ile eklenen düzenleme
Düzenleme, 694 sayılı KHK’nın 23 Ocak 2017 tarihli 685 sayılı KHK’nın 10. Maddesine yapılan ekle gerçekleşti.
694 sayılı KHK MADDE 198- 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir. “Yükseköğretim kuramlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanlarına ilişkin kamu görevine iade kararı alınması halinde karar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilir. Bunların atama teklifleri; Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yükseköğretim kuramlarına öncelik verilmek kaydıyla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde tespit edilecek yükseköğretim kurumlarından birine önceki kadro unvanlarına uygun olarak onbeş gün içimle yapılır. Bu fıkra kapsamında yükseköğretim kuramlarına ataması yapılanların kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin tamamlandığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yükseköğretim Kurumlan öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili yükseköğretim kuramlarına ait bölümlerine eklenmiş sayılır.” 685 sayılı KHK MADDE 10 – (1) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü halinde karar Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu şekilde bildirilen personelin atama teklifleri; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak onbeş gün içinde yapılır. Bu fıkra kapsamında kamu görevine iade edilmesine karar verilenlerden, yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında, yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınır. Bu kapsamda yer alan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar; atama teklifi gerçekleştirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılır. İhdas, tahsis ve vize edilmiş sayılan kadro ve pozisyonlar 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerin ilgili bölümüne eklenmiş sayılır. |
Altıparmak: Hukuki aykırılığın tespitinin sonucu elde edilemiyor
Altıparmak, düzenleme ile Ankara, İstanbul, İzmir’e geri atanmaların önünün kapandığını, tek istisnanın diğer illerde bölüm olmadığı durumlarda gerçekleşebileceğini söyledi.
“İadeler Komisyon’un kararı, komisyon ‘hata yaptık, hukuka aykırı durum var’ diyecek.
“Eğer bu işi KHK ile yapmasalardı, atılanlar idari yargıya dava açabilselerdi iptal kararı alacaklardı. İdari yargıda iptal kararı alındığında iptal edilen işlem yokmuş başa dönülüyor. O nedenle Ankara Üniversitesi’nden atıldıysanız, bu işlemin iptal edilmesi Ankara Üniversitesi’ne geri dönmek anlamına gelir.
“Hukuka aykırı işlem kaldırıldığında hukuka aykırı işlem yapılmasa durum ne olurduysa ona çevirmek gerekir.
“Bu düzenleme ile ise, insanların hak arama özgürlüğünü ellerinden almış oluyorlar. İşten atılmalarının hukuki aykırılığını tespit ettirmeleri halinde bile bunun sonucunu elde edemez hale geliyorlar.
“İnsanlar örneğin Siyasal’da, ODTÜ’de çalışmak için emek vermiş, orada önemli kürsüleri var, kurulan yeni bir üniversiteye atandıklarında belki de altı ay sonra istifa edecekler.” (BK)