Yargıtay, eski Mersin Valisi Akif Tığ'ı 431 kişiye yasaya aykırı olarak silah taşıma onayı verdiği ve görevini kötüye kullandığı için mahkum etti.
4. Ceza Dairesi, Tığ'ı eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 240. maddesi uyarınca 11 ay 20 gün hapis, 333 YTL para cezasına çarptırdı ve 2 ay 27 gün kamu hizmetinden men etti. Hapis cezası da para cezasına çevrildi ve ertelendi.
Radikal'in haberine göre, Tığ, polisin "silah ruhsatı almalarına gerekçe gösterilecek bilgi ve belge" yok dediği 429 kişiye silah ruhsatı verdi.
Gerekçeler
Tığ'ın itirazı üzerine Ceza Kurulu'na gelen davanın gerekçesinde şu noktaların altı çizildi:
- Can güvenliği nedeniyle silah taşıma ruhsatı verilmesi yetkisi 6236 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca il valiliklerine aittir. Tığ'ın Mersin'de görev yaptığı dönemde il valilerine tanınan takdir yetkisi daha da genişletilmiştir.
- Yönetmeliğe eklenen "Şahısların can güvenliklerinin ciddi ve harici tehditlere maruz kalacağının kuvvetle muhtemel olup olmadığı hususu valiler tarafından takdir edilir" ibaresinin bu konuda valilere sınırsız bir yetki, dolayısıyla da keyfilik tanıdığı düşünülemez. Valilerin bu hususta kullanacakları takdir hakkının denetime açık olacak gerekçeleri içermesi keyfiliğin önüne geçilebilmesi açısından zorunludur.
- Takdir yetkisinin sınırlarını aşarak, kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanan sanık Tığ, taşıma ruhsatı verilmesine ilişkin ilk başvurularını reddettiği 85 kişiye, daha sonra bir değişiklik olmamasına, durumlarının yeniden değerlendirilmemesine, yeniden herhangi bir araştırma yapılmamasına karşın silah taşıma ruhsatı onayı verdi. Tığ'ın bu eylemi takdir hakkının kullanılmasından öte, verilen yetkinin açıkça kötüye kullanılmasıdır.
Silah ölüm getiriyor
Hafif Silahlar Küresel Eylem Ağı'nın (IANSA) 2007 raporuna göre küresel ölçekte her gün ortalama bin kişi silahlarla öldürülüyor ve bunun yaklaşık üç katı da yaralanıyor. Bunun sadece dörtte biri savaş ya da silahlı çatışmaların sonucu.
Silahla öldürülen 10 kişiden dokuzu genç erkekler ya da çocuklar.
Dünyada bulunan 875 milyon hafif silahın yüzde 74'ü sivillerin ya da hükümet dışı grupların elinde.
Rapora göre Türkiye 2004'te 20 milyon dolarlık hafif silah ithal etti ve 54 milyon dolarlık silah ihraç etti. Bireysel silahlanmaya karşı kampanya yürüten Umut Vakfı, daha sıkı denetim getirilmesini, silah alım yaşının yükseltilmesini istiyor.
Aralık 2006'da, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması için çalışmaların başlatılmasını aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 153 ülkenin verdiği onayla kabul etmişti. Fakat hak savunucuları hükümetin anlaşmayı hayata geçirmediğini söylüyor.
2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir çalışmaya göre evde silah bulunması, hane halkından birinin ölme olasılığını –cinayet, intihar ya da kazayla- yüzde 41 artırıyor. (EÜ/GG)