"Gözaltında Cincel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Projesi" avukatlarından Eren Keskin, polislerin tecavüzüne uğradığı gerekçesiyle Asiye Zeybek Güzel'in avukatı Ercan Kanar'ın açtığı davanın dosyasına giren Emniyet Genel Müdürlüğü raporuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağını açıkladı.
Devlet güçlerinin cinsel işkence uyguladığı kadınlara 15 yıldır hukuki destek veren Projenin temsilcilerinden Keskin, 2002 yılında hazırlanmış bu rapordan 2006'da haberdar olduklarını, tazminat davası açtıklarını, yerel mahkeme "zamanaşımı" gerekçesiyle davayı reddedince temyize gittiklerini hatırlatıyor. Danıştay'ın geçtiğimiz günlerde ret kararını onadığını belirten Keskin, raporda adı geçen avukat arkadaşlarının da benzer bir sonuçla karşılaşmaları halinde AİHM'e başvurabileceğini söylüyor.
Halen 21 ayrı davadan yargılanıyor
Keskin, cinsel taciz ve tecavüzün özellikle çatışmalı bölgelerde bir savaş aracı olarak kullanıldığını, kendilerine bu güne kadar 329 kadının başvurduğunu hatırlatıyor. 15 yılda "devlet güçlerine hakaret" suçlamasıyla hakkında sayısız dava açıldığını ve halen 21 ayrı davadan yargılandığını anlatıyor ve ekliyor:
"Yargılamaların çoğu, gözaltında taciz ve tecavüze uğramış kadınlar adına açtığımız davalarda yaptığım konuşmalardan dolayı. Ceza aldığım da oldu, bu dosyalar halen Yargıtay'da."
"Cinsel işkence bir devlet politikasıdır"
Türkiye'de kadınların örgütlü mücadelesi sonucunda önemli kazanımlar elde edildiğini hatırlatan Keskin, cinsel işkenceninse sürdüğünü belirtiyor.
"Militer, feodal ve erkek egemen değer yargıları, hukukçuları ve karar vericileri de etkiliyor. 'Cinsel işkence devlet politikasıdır' diyoruz; işkencecileri sorgulamayan savcılar, beraat kararı veren ya da davaların zaman aşımından düşmesine hükmeden yargıçlar, işkenceyi belgelemeyen adli tıp hekimleri, hep bu politikanın parçaları."
"Tecavüz, avukatların fantezisi" denildi
Asiye Zeybek Güzel, 1997'de "yasadışı örgüt üyeliği" suçlamasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu 14 gün boyunca işkence gördü, tecavüze uğradı. Yaşadıklarını açıkladığında Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Projesi avukatları, Güzel adına savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Savcılığın başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 19 Eylül 2002 tarih ve 3561/02 sayılı görev ve emri doğrultusunda olaya ilişkin bir rapor hazırlandı. Raporda, şu ifadeler yer aldı:
"Avukatlar Eren Keskin ve Fatma Karakaş'ın abartılı, tamamen ve konu ile ilgili kendi fantezilerini içerdiğinin görüleceği gibi, Cumhuriyet Başsavcılıkları'na başvuruda bulunan veya propaganda amacı ile düzenledikleri basın açıklamalarında avukatlarının olayın mağduru olan şahısların beyanlarının dışında kendi fantezilerini de katarak, abartılı bir şekilde açıkladıkları görülmektedir. Tecavüze uğramadıkları halde kamu görevlileri hakkında taciz ve tecavüz iddiasında bulundukları ve iddialarının ne şekilde olduğuna dair ayrıntıların, iddia sahibi tarafından hiçbir şekilde dile getirilmeyen ve avukatlar ile rapor düzenleyen doktorlar tarafından değişik şekillerde kayda geçirildiği ve iddiaya ilişkin teferruatlandırmada porno kitap veya filmlerden esinlenmişlerdir."(BB)