Aksaray Metro İstasyonu'nda buluşan KESK'e bağlı sendikaların İstanbul şubelerine üye kamu emekçileri, başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin toplumsal denetim altında ve kamu tarafından yerine getirilmesini ve hükümetin, meclis gündemine taşıdığı yasa tasarılarını geri çekmesini istediler.
Kamu emekçileri adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Mustafa Avcı, AKP hükümetinin kamuda reform adı altında meclisten geçirmeye çalıştığı yasa tasarılarıyla emekçilere "çağdaş kölelik sistemi" dayattığını söyledi.
Avcı, "Bu sistemin mimarı Türkiye'deki toplumsal kesimler ve emekçiler değildir. Bu sistemin mimarı Uluslar arası Para Fonu, Dünya Bankası, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü'dür. Oysa bize göre yasalar toplumsal sözleşmelerdir ve toplumun ihtiyaçlar üzerine düzenlenmelidir" dedi.
Sorunun sadece kamu emekçilerinin değil toplumsal olduğunu ve demokratikleşmeyle bire bir bağlantısı bulunduğunu belirten Avcı, herkesi bu sorun karşısında sesini yükseltmek için 1 Mayıs'ta Kadıköy'de buluşmaya çağırdı.
"Eğitim-Sen kapatılamaz", "Hastaneler halkındır satılamaz" "Personel Rejimi 'reform'uyla kıyıma hayır" yazılı pankartlar taşıyan, kamu emekçileri, "Parasız sağlık parasız eğitim", "Hükümet yasanı al başına çal", "Şovenizme hayır, yaşasın halkların kardeşliği sloganları attılar.
Eyleme Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Musa Çam, Tekstil-Sen genel Başkanı Ayşe Yumli Yeter, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu sözcüsü Tayfun Mater, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emeğin Partisi (EMEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İl yöneticileri ve diğer işçi sendikalarının temsilcileri de destek verdi.
Ankara
KESK'in aldığı iş bırakma kararı doğrultusunda, bugün, Ankara'da da Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan kamu emekçileri eylem yaptı.
KESK Genel Başkanı Sami Evren, Gelir dağılımındaki adaletsizliğin büyüdüğünü ve işsizliğin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, bunun, sosyal felaketlerin habercisi olduğunu söyledi.
Evren, sadece parası olanların kamu hizmetlerinden yararlanabildiği bir sistemin oluşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Hükümetin, IMF ile yaptığı anlaşmalara sadık kaldığını belirten Evren, "Öte yandan, bizimle yaptığı toplu görüşmelere sadık kalmıyor. Grev, toplu iş sözleşmesi haklarımız, sicil affı hala gündeme gelmedi. Soruşturmalar sürüyor" dedi.
Kamu emekçilerinin talepleri
* Başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamu hizmetleri toplumsal denetim altında ve kamu tarafından yerine getirilmelidir.
* Halkın denetiminin gelişebilmesi için örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.
* Bütçeler IMF tercihleriyle değil, toplumsal fayda esas alınarak emekten ve halktan yana hazırlanmalıdır.
* Özelleştirmeler durdurulmalı, kamu hizmetlerinin yaygınlığı ve kamusal yatırımlar artırılmalıdır!
* Kamu emekçilerinin iş güvencesi korunmalı, taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmeli, kamu hizmetleri için yeni istihdam alımına gidilmelidir. Standart dışı istihdam biçimleri yerine kadro alımına gidilmelidir.(KÖ/EÜ)