Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yazılı bir açıklama yaparak, kendisine bağlı sendikaların toplu sözleşme ikramiyesi için getirilen yüzde 1 barajının altında kaldığına yönelik ortaya atılan iddialara tepki gösterdi.
Bu iddia üzerinden yürütülen çalışmaları "kara propaganda" olarak nitelendiren KESK, "Öncelikle örgütlenme çalışması adı altında göz göre yalana, dolana, hileye başvuranları kınıyoruz. KESK'in yüzde 1 barajı hukuksuzluğundan etkilenen bağlı tek sendikası bulunmaktadır. O da söz konusu hukuksuzluğa karşı daha ilk günden dava açan Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası'dır" dedi.
192 sendikaya üye 56 binden fazla kişi cezalandırılıyor
2022-2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme mutabakatına 2021'de 400 TL olarak ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üye olan kamu görevlilerinin yararlanması hükmü eklendiğini aktaran KESK, 192 sendikaya üye 56 binden fazla kamu emekçisinin sadece farklı sendika seçtikleri için cezalandırılmak istendiklerini ifade etti.
KESK, son mutabakata kadar olan süreçte 3,5 milyon kamu emekçisinin yaklaşık yarısının, sendikalara üye olmaları mevcut 4688 sayılı yasa ile yasaklandığı ve herhangi bir sendikaya olmadığı için zaten toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmadığına dikkat çekti.
"Yüzde 1 Barajı Yok Hükmündedir"
Kazanılmış haklarının aleyhine düzenleme yapılamayacağına dikkat çeken KESK ilgili yasal düzenlemeleri hatırlattı:
- Mevcut 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme yasasının 28. Maddesinin, "Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz" hükmü açıktır.
- Buna göre toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma bakımından sendika üyesi kamu emekçileri açısından yüzde 1 gibi bir baraj konulmasının hiçbir karşılığı yoktur.
- Toplu sözleşmeler ile çalışanların daha önceki toplu sözleşmeler ile hüküm altına alınmış, kazınılmış haklarının aleyhine düzenleme yapılamaz.
- Toplu sözleşmelerle yasaların alt sınır getiren, nisbi emredici, hükümleri çalışanlar lehine düzenlenebilir. Buna karşın 4688 sayılı yasanının ilgili düzenlemesinde olduğu gibi mutlak emredici düzenlemeler/yasaklar toplu sözleşmeler ile değiştirilemez. Dolayısıyla en başından beri altını çizdiğimiz üzere yüzde 1 barajı yok hükmündedir.
KESK, tüm kamu emekçilerini sendika seçme özgürlüğünü ortadan kaldırarak sendika tekeli yaratmaya dönük iddialara itibar etmemeye çağırdı. (KÖ)