Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (KESK) bu yılki "toplu görüşmelere" katılmayacağını duyurdu.
Konfederasyon bugün Mülkiyeliler Birliği Lokali'ndeki açıklamasında,toplu sözleşme ve grev hakkıyla ilgili taleplerine dile getirmek için 13 Ağustos'tan başlayarak üç gün boyunca örgütlü olduğu işyerlerinde bu talebi dile getiren kokartlarla hizmet vereceklerini bildirdi.
Hükümetle yetkili kamu görevlileri sendikaları konfederasyonları arasında yapılan toplu görüşmelerin yedincisi 15 Ağustos Cuma başlayacak. KESK aynı saatlerde Başbakanlık'ın önüne yürüyecek.
KESK, toplu görüşmelerin amacının karşılıklı müzakereler yoluyla kamu emekçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek olduğunu ama 6 yıldır görüşmelerin hiçbirinden kamu emekçilerini mutlu edecek bir sonuç çıkmadığını vurguladı. “Bugüne kadar hükümetler, kamu emekçilerinin mali ve sosyal haklarını, toplu görüşme masasında değil, IMF ile yürütülen 'Stand by' görüşmelerinde belirledi."
Yegane yol toplu sözleşme ve grev hakkı
Kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev haklarının temel dayanaklarının uluslararası sözleşmeler, AİHM kararları ve Anayasa’nın 90.maddesi olduğunun altını çizen KESK, ”Türkiye’deki 2 milyonu aşkın kamu emekçisi mali, sosyal, siyasal haklarımızın korunmasının ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesinin yegane yolunun toplu sözleşme ve grev hakkımızın kullanılır hale getirilmesi olduğunun farkına varmıştır” dedi.
KESK’in talepleri şöyle:
- Toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılması ve ortak örgütlenme yasası önündeki engellerin kaldırılması
- Tüm çalışanlara 350 YTL ek zam verilmesi, asgari temel ücretin bin 250 YTL olması;
- Eşit işe eşit ücret verilmesi
- Tüm Kamu Emekçilerine Brüt maaş tutarında yılda iki kez ikramiye ödenmesi
- Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyetten kaynaklı sorunların giderilmesi
- 24 hafta doğum izni verilmesi ve işyerlerinde kreş olanağının sağlanması
- Sözleşmeli personel uygulamasına son verilmesi,
- 4/B, 4/C, 4924 ve vekillerin kadroya alınması
- Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, baskı, sürgün ve ceza uygulamalarının durdurulması
- Kamu Personel rejimi kanun taslağının geri çekilmesi, SSGSS Yasasındaki emekçiler aleyhine düzenlemelerin geri alınması
- Evrensel değerlere uyumlu, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, toplumsal barışı sağlayacak, özgürlükçü, demokratik bir anayasanın hazırlanması.
“KESK’e üye sendikaları örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz"
KESK açıklamasında, toplu sözleşme hakkını fiilen işler hale getirebilmek için bu yıl tüm işkollarında örgütlü sendikaların, işverenleri konumundaki bakanlıklara, toplu İş sözleşmesi önerilerini sunacaklarını söyledi.
"Dileğimiz, toplu sözleşme çağrılarımıza olumlu yanıt verilmesi kamu emekçilerinin toplu sözleşme haklarının fiilen kullanılır hale getirilmesidir. Tüm kamu emekçilerini, bu talepleri gerçekleştirebilmek için, KESK’e üye sendikaları örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.” (NV/EZÖ/TK)