KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "İllerden gelen örgüt yöneticilerinin görüş ve önerileri doğrultusunda 'toplu görüşme' olarak ifade edilen ortaoyununun figüranı olmayı reddederek, 'masa'dan çekiliyoruz" dedi.
Kamu emekçilerinin haklı ve meşru talepleri için mücadele etmeye devam edeceklerini belirten Tombul, 29 Ağustos'ta bütün illerde kamu emekçilerini geleceğine ve emeğine sahip çıkmak alanlara çıkmaya çağırdı.
4688 sayılı yasa kadük olmuştur
Tombul, Başbakanlık Yeni Bina'daki toplu görüşmelerin 4. turu sürerken, KESK heyetiyle birlikte toplantıdan ayrıldı.
Tombul çıkışta yaptığı açıklamada, görüşmede, daha önceki mutabakat metinlerinde yer alan maddelerin uygulanıp uygulanmadığının tartışıldığını ve birçoğunun yerine getirilmediğinin görüldüğünü ifade etti.
Enflasyon farkları ve ücret artışlarıyla ilgili herhangi bir ilerleme olmadığını belirten Tombul, "Bu masadan sonuç çıkmıyor, çıkan sonuçların gerekleri yerine getirilmiyor. Bu masada Hükümet, 2 milyon kamu emekçisini oyalıyor. Kamu emekçileri açısından toplu görüşme oyalamacası bitmiştir, 4688 sayılı yasa kadük olmuştur. Anayasa'nın 90. maddesi ve uluslararası sözleşmelere dayanarak grevli toplu sözleşme hakkımız vardır" dedi.
Kamu-Sen ve Memur-Sen "umutlu"
Toplantı sonrasında açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız,Bakanlar Kurulu toplantısının ardından hükümetten samimi bir karşı teklif görmek istediklerini söyledi.
Akyıldız, KESK'in toplu görüşmelerden çekilme kararının kamu çalışanlarının masadaki gücünü zayıflattığını savunarak, "Bunlar çok kolay alınan kararlar değildir. Yadırgadığımızı ve tasvip etmediğimizi belirtmek isterim" dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise, Salı günkü toplantıda mutabakatın sağlanmasını umduklarını söyledi. Ücret adaletsizliğini masaya yatıracaklarını ifade eden Aksu, alt kademedeki memuru korumaya çalıştıklarını kaydetti. Aksu, KESK'in çekilme kararıyla ilgili olarak, "Saygı duyuyoruz, kendi tercihleridir" demekle yetindi.(KÖ)